petak, 9. studenoga 2018.

BLACK MIRROR - SEZONA 1
AUTOR SERIJE: Charlie Booker
GLAVNE ULOGE: Rory Kinear, Lindsay Duncan, Rupert Everett, Daniel Daniel Kaluuya, Toby Kebbell, Tom Cullen
TRAJANJE: 3 epizode"Black Mirror" britanska je televizijska serija koju je kreirao i producirao Charlie Brooker, britanski komičar, poznat kao autor humorističnih i satiričnih serija Brass Eye i The 11 O’clock show. "Black Mirror" drastično se razlikuje od spomenutih serija. "Black Mirror" ispituje teme tehnološki naprednog društva u bliskoj budućnosti, utjecaj istog na čovjeka i društvo te negativne strane tih naprednih tehnologija - sve to kroz antologijski format. 

Prva sezona se sastoji od 3 epizode koje su se prikazivale na Channel 4, britanskoj javnoj televiziji, u decembru 2011 godine.

The National Anthem
Premijer Velike Britanije Michael Callow dobija hitan poziv u toku noći, saznavši vrlo uznemirujuće vijesti. Princeza je oteta, otmičar ne traži novac, niti bilo kakve druge uobičajene zahtjeve tipične za talačku situaciju. Njegov zahtjev je više nego bizaran: premijer mora, na nacionalnoj televiziji u prijenosu uživo, bez ikakvog pokušaja lažiranja, imati seksualni odnos sa svinjom. Da, dobro ste pročitali: seksualni odnos sa svinjom. Ako to ne uradi, otmičar je zaprijetio da će ubiti princezu.
 Ono što slijedi je veliki uzročno-posljedični lanac događaja koji će prikazati premijerovo suočavanje s vrlo teškom odlukom i ogromnom moralnom dilemom, uticaj ove krize na njegove političke saradnike pa čak i na njegov brak. Paralelno s tim, gledat ćemo i utiske koje je ova bizarna i neobična talačka situacija ostavila na javnost.
U mnogim aspektima ova epizoda je postavila veliki broj pitanja o društvu u Black Mirror univerzumu, njegovoj labilnosti i pasivnosti. Kažem labilnosti, jer je talačka kriza, koja je vrlo bizarna i zbog koje je prva epizoda bila na teškom udaru kritike, ipak uspjela uzdrmati čitavu naciju. Pasivnost se ogleda u tome što je javnost pratila razvoj događaja rijetko pokazujući bilo kakve znakove suosjećanja i empatije za sve sudionike, nego je čak bila i izuzetno zabavljena nastalom situacijom, istovremeno pomalo i uživavši u istoj.
 Epizoda 1 je vrlo direktno pokazala u kom smjeru je krenula cijela serija, nedvosmisleno i hrabro postavljajući pitanja o nama i našem društvu, ponekad, kroz rasplet događaja, nudila rješenje koje je brutalno, realistično i ne ostavlja ravnodušnim bilo kojeg gledatelja koji joj se predao i koji se uživio u ton, atmosferu i emociju.


Fifteen Million Merits

Jeste li ikada osjetili poriv, veliku potrebu i snagu da se borite protiv sistema? Da budete osoba koja će podići svoj glas i reći onu istinu koju svi vide ali je prešućuju? Ako jeste, onda je ovo epizoda za vas.
Radnja se dešava u ne tako dalekoj budućnosti, u kojoj ljudi nižeg sloja zarađuju za život okrećući pedale na spravama koje podsjećaju na bicikle iz teretane. Zarada se mjeri u kreditima, koji se najviše troše tako što plaćate da vam NE prikazuju dosadne i monotone reklame. Izlaz iz tog sistema nije jednostavan: da bi prestali da okrećete bicikl, imate šansu da uđete u reality show, koji je inspirisan onim talent televizijskim proizvodima koje možemo gledati na TV i koji bilježe ogromnu gledanost.
Protagonist epizode je Bing, momak koji upoznaje djevojku prilikom jednog od onih dosadnih dana i okretanja pedala. Njena želja je bijeg iz tog svijeta kroz već pomenuti reality show. Smatra da ima nekog talenta za pjevanje, ali joj fali ogroman broj kredita kako bi se prijavila. Bing joj odluči pomoći da se prijavi tako što će sakupiti kredit i poslati je da ispuni svoje snove. No, snovi u Black Mirror univerzumu nikada ne ispadnu onako kako očekujete, već postanu patnja, horor i noćna mora.
Epizoda istražuje više tema kao što su distopijsko društvo, surovost šou-biznisa i tešku gotovo nemoguću borbu protiv sistema u kojem se individua ne osjeća slobodno. Ako izuzmemo lajt motiv šou biznisa, epizoda u mnogome podsjeća na Orvelovu 1984-u.
 Dakle, ako ste nakon ove epizode još uvijek voljni da se borite protiv sistema, da podignete svoj glas i kažete istinu, onda vam je bolje da se dobro pripremite. Sistem prikazan u Black Mirror je neumoljiv. 


The Entire History of You
Posljednja epizoda prve sezone. Samo da napomenem, otkad sam pogledao prvu epizodu, naredne su mi izazivale ogromnu radoznalost i interes jer nikako nisam mogao pretpostavljati koja će se tema istraživati u sljedećoj, te sam shodno tome svaku sljedeću počinjao gledati bez ikakvih očekivanja.
 U trećoj epizodi, podloga za priču je sljedeća: nova tehnologija omogućuje da svako premotava sopstvena sjećanja, sačuvana u formatu video klipova i fotografija, te tako preskoči sve one nedostatke koje ljudska memorija ima. U fokusu su bračni par Liam i Ffion, i priča počinje od organizovanja običnog partija u njihovom domu, u kome se pojavljuje Liamu nepoznati muškarac i koji je izgleda blizak njegovoj supruzi. Crv sumnje i ljubomore počinje pomalo da nagriza Liama, i on će iskoristiti već pomenutu tehnologiju da prokopa po prošlosti i sjećanjima i otkrije istinu za koju nije siguran želi li je znati.
 Za razliku od prethodne dvije, treća epizoda ne istražuje neku veliku temu kao što je društvo - više  je fokusirana na postavljanje pitanja koja djeluju tako slična s današnjim dobom, te da nije napredne tehnologije, ovo bi bila samo jedna brutalno realistična drama o velikoj bračnoj krizi. No, Black Mirror ovakvoj priči daje jedinstven ton te, iako je možda tema već ispričana u brojnim filmovima ili serijama, ovaj način je ipak unikatan.
Prva sezona serije doživjela je veliki uspjeh kod publike i velike pohvale od kritičara, koji su je nazvali televizijskim osvježenjem. Utisak nakon gledanja prve sezone bio je više nego dobar, svaka epizoda sadrži sopstvene kvalitete i jedina poveznica između njih je činjenica da imaju isti mračan ton i atmosferu, dok su same priče vrlo različite i bave se različitim temama.

Autor teksta: Mustafa Sejdinović

Nema komentara:

Objavi komentar