četvrtak, 6. rujna 2018.

RAMPAGE: TOTALNI KAOS
REDATELJ: Brad Peyton
GLAVNE ULOGE: Dwayne Johnson, Naomie Harris, Malin Akerman, Jeffrey Dean Morgan, Joe Magnaniello
NAZIV ORIGINALA: Rampage
TRAJANJE: 107 minuta

"Zašto ne podnosiš ljude?"

Izvrsnim, pomalo neočekivanim, komercijalnim rezultatima filma "Jumanji: Dobrodošli u džunglu" (bruto zarada u svjetskim kinima iznosi 960 milijuna dolara - uloženo 90) Dwayne Johnson filmskoj publici poznatiji kao The Rock zacementirao je status jednog od najtražnijih blockbusterskih likova Hollywooda. U godinama koje dolaze Johnson se spominje kao protagonist u čak 11 filmova. Ima tu svega - od nastavaka ("Jumanji", "San Andreas") preko remakeova ("Velika gužva u Kineskoj četvrti") do ulaska Rocka u superjunački svijet ("Black Adam" te nastavak "Odreda otpisanih" u kojem bi se "Crni Adam" trebao pojaviti). Obzirom na veliki broj projekata i potražnju za glumcem 2018 godina relativno je mirna - samo dva filma, velikih ulaganja, ali ne baš ispunjenih komercijalnih očekivanja. O "Skyscraperu" mogli ste čitati na ovim stranicama (za one koje su propustili recenziju možete pročitati OVDJE ) - drugi ovogodišnji film by Rock od 120 milijuna dolara budžeta je "Rampage: Totalni kaos".Big Meets Bigger glavni je reklamni slogan koji vrišti s postera i najava. Big (Veliki) je Johnson dok je Bigger (Veći) albino gorila imenom George. U početku filma razlika između velikog i većeg nije (pre)velika - lik kojeg tumači Rock zove se David Okoye. On je znanstvenik, primatolog u azilu za divlje životinje u blizini San Diega. Okoye voli životinje, nije oduševljen ljudskom vrstom i izbjegava društvo. Zbog teške Georgove životne priče posebno je povezan s albino gorilom. Veći postaje sve veći i veći u trenutku se na području azila odnosno grada slučajno nađe (s neba, doslovno) plin (prah?) - rezultat istraživanja o modifikaciji gena. Spletom okolnosti George dolazi u dodir s plinom i pod njegovim utjecajem počinje rasti i dobivati na težini (u jednom danu George je narastao jedan metar i dobio 200 kg). Osim tjelesnih tu su i psihički poremećaji - agresivnost i bijes. Nije George jedini zaraženi - postoje još neke životinje pod utjecajem patogena. Borba za Georgeovo ozdravljenje, ali i živote stanovnika američkog grada počinje...


Redatelj Brad Payton surađivao je s Johnsonom na fillmu "San Andreas". "Rampage: Totalni kaos" u mnogim trenucima (posebno u destruktivnom finalu na kojeg je potrošena trećina filma) doista podsjeća na "San Andreas" uz dodatak King Konga te nekoliko scena izgledom sličnih serijalu o Transformerima. Količina destrukcije, razaranja Chicaga je ogromno (mada ne uvijek tehnički dotjerano), ali kao i u "San Andreasu" i mnogim sličnim projektima digitalno stvoreni genetski modificirani protagonisti čije je divljanje i rušenje jedan od, redatelju, najvažnijih motiva filma skrivaju nedostatak ideja. Priča filma unaprijed je određena - nema nikakve ambicije da doživljaji primatologa i Georga izađu iz unaprijed zadanih okvira. U redu, "Rampage: Totalni" nastao je na temelju video igre i pripada onoj vrsti blockbustera čija je prva misija zabava, ali u slučaju Paytonovog filma zabava je ostala prekrivena destrukcijom, razaranjem i generičkim humorom. Čitava demonstracija digitalnih mogućnosti ima nekoliko zanimljivih, atraktivnih trenutaka no strast prema rušenju, prije svih, Chicaga koje posjeduje redatelj postaje zamorna. Dosadna. Neuzbudljiva.S obzirom da su glavne atrakcije filma digitalno stvoreni likovi, "Rampage: Totalni kaos" okupio je iznenađujuće zanimljivu ljudsku glumačku ekipu. Najviše minuta posvećeno je, naravno, Rocku - David Okoye preopterećen je obzirom na ambiciju filma. On je znanstvenik, primatolog, akcijski junak, ljubitelj životinja nemilosrdan u obračunu s zlostavljačima i ubojicama svih vrsta (šteta da više minuta filma nije posvećeno odnosu čovjeka prema životinjama)... za Johnsona i ovakvu vrstu filma i redatelja ovakav protagonist je pretežak zadatak. Rock je glumac koji će u akcijskim čak i u humorističnim scenama izgledati korektno, ali kao znanstvenik baš i ne.
Naomie Harris, Malin Akerman i Joe Manganiello uz Rocka su najpoznatija glumačka imena. Nema tu puno iznenađenja - tek rutinsko odrađivanje posla i odrađivanje honorara. Jeffrey Dean Morgan izgleda najraspoloženiji za nastup u filmu, ali njegov je lik kaotičan i potpuno nedorečen.
"Rampage: Totalni kaos" još je jedan kino doživljaj u kojem je najvažnije demonstrirati digitalne mogućnosti, CGI i tehnička čudesa. Još jedan film u kojem su destrukcija i efekti ispred priče i likova. Još jedan blockbuster koji odlazi u brzi zaborav.

OCJENA: 5

Nema komentara:

Objavi komentar