petak, 31. kolovoza 2018.

OŠTRI PREDMETIAUTOR SERIJE: Marti Noxon
GLAVNE ULOGE: Amy Adams, Patricia Clarkson, Chris Messina, Miguel Sandoval, Matt Craven
NAZIV ORIGINALA: Sharp Objects
TRAJANJE: 1 sezona, 8 epizoda

"Sredila si te demone?
 -Ne, oni su samo blago omamljeni."

Ekranizacije književnog predloška američke spisateljice Gillian Flynn išle su obrnutim redoslijedom u odnosu na datume izdavanja knjiga. Prva je bila "Nestala" - knjiga u koju se zaljubio David Fincher. "Nestala" je objavljena 2012 godine, Fincher je film realizirao prema autoričinom scenariju - zapisi iz bračnog života supružnika Dunne mnoge je oduševila, neke razočarala no dijabolična Rosamund Pike nikoga nije ostavila ravnodušnim. Zapažen komercijalni uspjeh "Nestale" (370 milijuna dolara zarade - budžet 60 milijuna) ubrzao je ekranizaciju drugog Flynninog romana. "Dark Places" je premijeru doživio otprilike godinu dana nakon "Nestale" - iako je glumačka ekipa dobro pogođena (Charlize Theron, Tye Sheridan, Christine Hendricks i Nicholas Hoult) film se, idejom i intrigantnošću, nije približio "Nestaloj". Najveći razlog je redatelj Giles-Paquet Brenner koji se nije najbolje snašao u čitavoj priči. Nakon ekranizacije "Nestale" i "Dark Places" pitanje svih pitanja bilo je tko će i kada ekranizirati, prema mišljenjima mnogih, najbolje ujedno i debitantsko autoričino ostvarenje. Odgovor je stigao prošle godine, ali ne u filmskom obliku - HBO je objavio kako počinje snimanje serije "Oštri predmeti" u kojoj će glavnu ulogu nositi Amy Adams. Autorica serije je Marti Noxon dok je posao iza kamere preuzeo kanadski filmaš Jean Marc Vallee koji je režirao i sedam epizoda nagrađene televizijske serije "Male laži" te filmove "Dobri dileri Dallasa" i "Cafe de Flore". Jaka ekipa za ekranizaciju nagrađivanog, sadržajem šokantnog književnog predloška.


Dobrodošli u Wind Gap. Gradić od 2710 stanovnika, nedaleko od St.Louisa. Zapravo zaboravite ovo dobrodošli - u Wind Gap nitko ne dolazi slučajno ili zbog želje za nečim novim, boljim, ljepšim. Mjesto u kojem je, čini se, vrijeme stalo - ništa se ne događa, sve je godinama isto. Tako Wind Gap izgleda na prvi pogled - no šokantni događaji gradić će gurnuti u prvi plan - barem kada su u pitanju policija i mediji. Jedna je djevojka ubijena, druga je nestala - proglašen je policijski sat. Lokalna policija je nemoćna - u grad stiže pojačanje, ne samo policijsko već i medijsko. Iz St.Louisa u Wing Gap stiže novinarka Camille Preaker. Odabrana od urednika da piše o događajima oko ubojstva i nestanka. Zašto baš Camille Preaker? Novinarka je rođena u Wing Gapu, poznaje ljude tamo živi njena majka i ostatak obitelji. Dolazak u Wing Gap za novinarku nije samo profesionalni izazov  nego i povratak na mjesto obiteljske tragedije i životne trenutke kada su oštri predmeti postali dio njenog života....
Nakon početka prikazivanja serije puno se tekstova i komentara bavilo usporedbama "Oštrih predmeta" s nedavno prikazanim, nagrađivanim serijama iz HBO produkcije. Neki su, zbog glavnih ženskih likova i redatelja Valleea, seriju uspoređivali s "Malim lažima" drugi su zbog ugođaja i brutalnog ubojstva u "Oštrim predmetima" pronašli sezonu "Pravih detektiva". Međutim, "Oštre predmete" nepotrebno je opterećivati usporedbama s drugim serijama jer osam epizoda nastalih na temelju književnog predloška Gilian Flynn najviše podsjećaju upravo na - Gillian Flynn. Jednako kao i u "Nestaloj" u prvom su planu obitelji - dok je u filmu Davida Finchera radnja fokusirana na odnos bračnih drugova Dunne, "Oštri predmeti" bave se odnosom majke i kćeri.
Dva su pravca u kojima se razvija radnja serije - prva je istraga ubojstva i nestanka djevojaka dok je druga životna priča, rane na duši i tijelu Camile Preaker. Kako se priča, radnja serije zaoštrava tako se pokazuje da je nemoguće odvojiti istragu o ubojstvu i traume Camille Preaker. Autorica serije prikazuje kako se zlo u najekstremnijem obliku može pojaviti i egzistirati u mjestu s malim brojem stanovnika. Mjestu u kojem je tišina znak prijetnje i opasnosti - nikako spokoja i sigurnosti.
Šokantno ubojstvo kao i nestanak djevojke seriji daje trilerski naboj, privlači gledateljevu pažnju. No, nisu zločini nad mladim djevojkama jedini stravični element serije. U prvom planu priče o traumama novinarke je odnos majke i kćeri. Majčinska ljubav kao ideal u seriji je potpuno izokrenuta i prikazana kao uzrok trajnih frustracija, psihičkih posljedica za glavnu protagonistkinju serije. Adora je radila kako sama priznaje željela i radila sve najbolje za svoju djecu. No, posljedice njene dobrote duboke su. Podjednako oštre i bolne za dušu i tijelo.Sigurna i nadahnuta Valleova režija spaja prošlost i sadašnjost te otkriva kompleksan odnos majke i kćeri. Zanimljivo je prikazana i svakodnevica Wind Gapa nakon zločina - gradski šerif se ne snalazi u istrazi, krivce traži u fantomskim kamiondžijama i imigrantima. Tračevi, glasine i zlobni komentari vjerojatno su i prije ubojstva bili omiljena disciplina stanovnika Wind Gapa no nakon ubojstva dobivaju novu dimenziju. Nezadovoljstvo i frustracije nekih stanovnika izlaze na površinu i postaju negativna energija kojima se napajaju ljudi promašenih ambicija. Kroz mnogo detalja redatelj izvrsno oslikava malu sredinu u kriznim trenucima - kada ono najgore izlazi na površinu. To najgore je uvijek postojalo samo sada je postalo javno i vidljivo ljudima i izvan Wind Gapa.
Ljubitelji serija koji od serije očekuju isključivo priču o zločinu i traženju ubojice mogli bi ostati razočarani. "Oštri predmeti" to nisu odnosno to nije glavni i najvažniji motiv priče. U nekim je epizodama istraga u drugom planu - trenuci su to kada se priča fokusira na novinarku, njenu prošlost i sadašnjost. Autori serije kako i Gillian Flynn brutalno ubojstvo koriste kako bi progovorili o mnogim teškim temama iz ljudske svakodnevice.Amy Adams je pet puta nominirana za nagradu "Oscar", ali niti jedna nominacija nije potvrđena. Nastupom u "Oštrim predmetima" glumica je istakla ozbiljnu kandidaturu za najprestižnije televizijske nagrade koje neće ostati samo na nominacijama. Interpretirati Camille Preaker sa svim njenim demonima i ožiljcima zahtjevan je i kompleksan glumački izazov. Adams je izvrsno prikazala njena duševna stanja - izvedba je iznimno uvjerljiva i nijansirana. Uz Adams treba spomenuti i Patriciu Clarkson u ulozi majke iz Pakla.
"Oštri predmeti" priča je o naličju obiteljskog života koje za posljedicu ima šokantna otkrića i brutalne zločine prema mladim djevojkama. Djevojčicama. Ubojstva nisu jedini zločini o kojima govori serija - ožiljci na duši zarađeni u djetinjstvu nikada u potpunosti ne zacjeljuju. Camille Preaker najbolji je dokaz.

OCJENA: 8

Sve epizode televizijske serije "Oštri predmeti" možete pogledati na online video streaming usluzi HBO GO

Nema komentara:

Objavi komentar