četvrtak, 1. ožujka 2018.

NOĆ IGREREDATELJI: John Francis Daley, Jonathan Goldstein
GLAVNE ULOGE: Rachel McAdams, Jason Bateman, Kyle Chandler, Sharon Horgan, Jesse Plemmons, Michael C. Hall
TRAJANJE: 100 minuta
NAZIV ORIGINALA: 100 minuta

Max i Annie vole se igrati. Kvizovi, mozgalice svih vrsta njihova su strast - na kvizu su se upoznali, igrajući pantomimu Max je zaprosio Annie. Ona je rekla da i udala se za Maxa. Bračni život nije promijenio njihove navike - svakog tjedna organiziraju noć igre u kojoj se s prijateljima natječu u različitim društvenim igrama. Jedne večeri društvu se priključuje i Brooks, Maxov brat. On je Maxov Kriptonit - uspješniji i elokventniji Brooks uvijek će pronaći trenutak kako bi podsjetio brata tko je The Man. Nakon druženja u kojem je, ponovo, pobijedio brata Brooks poziva društvo na noć igre u njegovom domu. Društvo oduševljeno pristaje i dolazi na novu dozu nadmudrivanja i natjecanja. No igra na Brooksovom terenu nešto je novo i drugačije - počinje noć koja će igračima donijeti igru koja se pamti do kraja života....Scenarist Mark Perez i redatelji filma John Francis Daley i Jonathan Goldstein nisu samo filmski radnici nego su i filmofili. "Noć igre" prepun je posveta, scena u kojima se mogu prepoznati klasici, kultni filmovi ili samo recentne filmske figure popularne posljednjih godina. Inspiracija za zaplet i dijelove radnje također pronađena je u dobro poznatim filmovima. Priča je kombinacija Fincherove "Igre" i vrlo dobre komedije "Čovjek koji je previše znao" iz 1997 godine u kojoj briljira Bill Murray. Redatelji su dodali vlastite ideje i snimili zabavnu i za mnoge komedije koje nam dolaze iz Hollywooda superiornu kombinaciju komedije i akcije uz dramske, obiteljske trenutke. Redatelji većinom uspijevaju izbjeći klišeje (tako česte kada su u pitanju današnje komedije) - kada se čini da su odnosi između nekih likova već viđeno, rasplet filma donosi potpuno drugačiji prikaz (posebno se to odnosi na Maxa i Brooksa - Brooks je, isprva, superiorni brat, privlačniji i uspješniji od Maxa, ali kako minute filma odmiču tako se i odnos izjednačava i prelazi na Maxovu stranu). U nekoliko navrata radnja odlazi u neočekivanom pravcu - redatelji pokušavaju, često i uspijevaju, pobjeći od humora kakve možemo gledati u većini recentnih hollywoodskih komedija. Uz zanimljive filmofilske posvete ugrađene u radnju (Rachel McAdams i njen "Pulp Fiction" trenutak jedan je od najboljih trenutaka filma), ali i detalje u pojedinim scenama (Max je zaprosio Annie ispod postera "Divlje horde") razlog zbog kojeg je "Noć igre" uspjela komedija leži u činjenici da su redatelji izbjegli zahodski humor. U niti jednom trenutku ne prelaze granicu pretencioznosti i glavna im je ambicija (koja je većinom ispunjena) napraviti, snimiti zabavan film.Protagonisti filma nisu banalni, uobičajeni likovi iz komedije već su dobro oblikovani. Iako ih ponekad ismijavaju redatelji imaju razumijevanja i empatiju prema ekipi iz predgrađa. Svaki par ima normalne životne probleme - često viđeni životni problem muči i Garya, prvog susjeda Maxa i Annie.
Glumačka ekipa izgleda vrlo relaksirano i ostavlja dojam da se dobro zabavila tijekom snimanja. Rachel McAdams prvo je ime filma - dražesna glumica izvrsno se snašla u ulozi Annie i dominatna je partneru Jasonu Batemanu odnosno Maxu. Parovi koji se okupljaju u noći igre dobro su pogođeni, glumački i karakterom. Jesse Plemons pokazuje kako mu uloge čudaka dobro stoje - za ljubitelje tv serija "Dexter" i "Dva metra ispod zemlje" dobra je vijest Michael C. Hall u ulozi....Ma najbolje da taj detalj otkrijete sami.
"Noć igre" zabavna je i duhovita komedija ispunjena filmskim posvetama i crnim humorom. Film koji pokazuje da se i danas dobra komedija može snimiti izbjegavajući zahodski humor i podcjenjivanje  gledatelja.

OCJENA: 7

Nema komentara:

Objavi komentar