subota, 2. prosinca 2017.

ČUDOREDATELJ: Stephen Chbosky
GLAVNE ULOGE: Jacob Tremblay, Owen Wilson, Julia Roberts, Izabela Vidović
TRAJANJE: 113 minuta
NAZIV ORIGINALA: Wonder

"Ne možeš se stopiti s okolinom kada si stvoren da se ističeš"

Kroz povijest filmske umjetnosti svjedočili smo ,mnogim ekranizacijama
književnih djela. Filmski klasici kao što su Zameo ih vjetar i Iskupljenje u Shawshanku, ili filmovi kao što su Tajni život kućnih pomoćnica i Soba, serijali Harry Potter i Gospodar prstenova, naslovi su nastali prema književnim predlošcima. Uz takve naslove povlači se vječita polemika koliko se ideja knjige uspješno prenosi na filmsko platno, čemu smo i nedavno imali prilike svjedočiti u filmu Snjegović koji, po mišljenju mnogih, nije uspio prikazati ideju Joa Nesboa. Vrlo je vjerojatno kako će se na drugoj strani spektra pronaći mjesta za film "Čudo" koji je snimljen prema knjizi R.J. Palacio.
Književni predložak "Čudo" osvojio je svijet u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, a još manje je trebalo da se ideja knjige primjeti i u Hollywoodu. Toliko da je Julia Roberts, nakon pročitane knjige, oduševljena istaknula kandidaturu za ulogu majke.

''Moje ime je Auggie. Sljedeći tjedan krećem u peti razred i pošto nikad nisam bio u pravoj školi, 
poprilično sam prestravljen.''- Auggie Pullman
            August Auggie Pullman sebe smatra još jednim običnim dječakom. On to zaista i jest, no svijet oko njega ne dijeli njegovo mišljenje. Auggie je dječak rođen s rijetkom deformacijom lica i za vrijeme svog kratkog život prošao je više od dvadeset operacija kako bi mu se poboljšalo disanje, vid, pa čak i konfiguracija lica. To je razlog zbog kojeg se njegovo školovanje odvija kod kuće i koje vodi njegova majka. Majka, koja je privremeno zapostavila svoje školovanje kako bi svom djetetu omogućila najbolje. Ipak, svjesna je i prestravljena činjenicom da će svoje dijete pustiti u svijet koji ga neće prihvatiti onakvog kakav on je. Počela je nova školska godina, i Auggie kreće u peti razred. Ostavlja iza sebe svoju astronautsku kacigu, dosadašnji štit od znatiželjnih pogleda i mnogobrojnih komentara na njegov izgled. Nalazi se u razredu punom djece, malih. brutalno iskrenih čudovišta. Tokom školske godine Auggie je prisiljen još nekoliko puta zatvoriti se u svoju kacigu kako bi se obranio od svijeta. No s druge strane, stječe i nekoliko dobrih prijatelja koji će mu zamijeniti kacigu tako što će mu dokazati kako štit više nije potreban.

Jack Will: "Jesi razmišljao o plastičnoj operaciji?''
Auggie: "Čovječe, ovo je nakon plastične operacije! Trebalo je puno poslad da bi izgledao ovako dobro."

            Jacob Tramblay utjelovljuje Auggieja. Kao i Auggie, mali Jacob je čudo za sebe. Nakon fantastične odigrane uloge u filmu Soba, još jednom uspijeva oduševiti. Veliko je postignuće ostvariti dvije dobro zapažene uloge sa samo 11 godina! Uspješno je premostio čak i prostetiku koja mu je bila postavljena preko cijelog lica i uvelike ga ograničavala u izražavanju emocije. Svaku pohvalu zaslužuje i Izabela Vidović, naše gore list, koja je u filmu utjelovila Auggijevu stariju sestru Oliviu, djevojku sa svojim srednjoškolskim problemima. Navedenih dvoje mladih glumaca u potpunosti su ravnopravni svojim filmskim roditeljima, Owenu Wilsonu i Juliji Roberts. Owen Wilson odlično je odigrao ulogu tate koji je svjestan problema svog djeteta i želi mu pomoći na svojstveni, cool način. S druge strane, svaki mišić lica Julie Roberts davao nam je do znanja čega se sve odriče majka koja školuje svoje dijete kod kuće i kakav strah raste unutar nje pri puštanju ranjivog djeteta u svijet. Za svaku pohvalu je i način na koji je film složen. Poanta priče uspješno je postignuta kroz prikazivanje događaja iz gledišta svakog lika bitnog za radnju filma.

"Kada imaš izbor između biti u pravu i biti ljubazan, izaberi biti ljubazan.'' - Summer
            "Čudo" je zaista pravo malo čudo. Radnja filma bavi se socijalizacijom pojedinca koji je drugačiji. Riječ je o tematici koja je u očima mnogih istrošena do krajnjih granica jer, ovo nije prvi film u kojem je dijete suočeno s vršnjačkim nasiljem. Ipak, "Čudo" donosi višedimenzionalan pristup uvijek aktualnoj problematici. Novo doba donosi svoje izazove po pitanju odgoja djece. Život u današnje vrijeme takve probleme nam svaki dan baca pred nos, a mi biramo što ćemo s tim napraviti, praviti se slijepi ili nešto poduzeti. Djeca su brutalno iskrena i ponekad ne shvaćaju koliko gesta ili riječ mogu povrijediti. Uz navedene školske probleme, slojevitost filma ostvaruje se se kroz prikaz događaja unutar četiri zida obiteljskog doma. Koliko je straha i upitnika iznad glave prisutno kod roditelja koji odgajaju drugačije dijete, koliko se zapostavljeno može osjećati tinejdžerica koja ima mlađeg brata koji je drugačiji, kako postupiti kada iskrsne nesvakidašnji problem? Da ne bi sve zvučalo pretjerano melodramatično, nije na odmet spomenuti kako se kroz film pronađe nekoliko zaista dobro doziranih smiješnih scena koje nas sprečavaju  depresiju zbog teške teme.  
Cijelim filmom proteže se misao koji zvuči kao veliki klišej. Budi ljubazan! Ipak, koliki god to klišej bio, ljudi danas zaboravljaju (poput nekih likova u filmu) navedenu rečenicu i olako je shvaćaju. Zato je treba često ponavljati. 

OCJENA: 8

Autor recenzije: Ante Vojnović

Nema komentara:

Objavi komentar