četvrtak, 10. kolovoza 2017.

VELIKI LEBOWSKI
REDATELJI: Ethan i Joel Cohen
GLAVNE ULOGE: Jeff Bridges, John Goodman, Steve Buscemi, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman, Peter Stormare, Tara Reid
TRAJANJE: 117 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Big Lebowski
GODINA PROIZVODNJE: 1998

Uvijek kada me netko pita koja mi je najdraža komedija, odgovor je isti. Film braće Coen iz 1998. godine jedan je od onih koje pogledam nekoliko puta godišnje, a kad se zaredaju loši dani dovoljno je i puštanje najdražih scena. Film prikazuje nekoliko dana u životu Jeffreyja "Dudea" Lebowskog (Jeff Bridges), ljubitelja trave, White Russiana, voli Creedance Clearwater Revival, mrzi Eaglese. Dane provodi u kuglani u društvu najboljih prijatelja - Walterom Sobchackom (John Goodman), ratnim veteranom koji u svakoj životnoj situaciji pronalazi poveznicu sa Vijetnamom, i simpatično zbunjenim Donnyem (Steve Buscemi) kojeg Walter neprestano ušutkava, što je referenca na "Fargo", prethodni film braće Coen u kojem je lik Stevea Buscemija neprestano pričao.Dudeov bezbrižni život zakomplicira se kad mu u stan upadnu provalnici u potrazi za novcem od kojeg njegova navodna žena duguje čovjeku po imenu Jackie Treehorn. Dok ih Dude uvjerava da nije milijunaš kojeg traže, jedan od njih urinira po sagu koji je za njega od neprocjenjive vrijednosti, jer kako sam kaže, taj sag zbilja upotpunjuje sobu. Provalnici shvate da Dude nije Lebowski kojeg traže, a njemu ne preostaje ništa drugo nego pronaći imenjaka zbog kojeg mu je uništen voljeni sag i tražiti od njega odštetu. Bogatiji Lebowski je invalid koji s prijezirom gleda na Dudea i njegove probleme, te mu odbija dati odštetu jer smatra da nije odgovoran za svaki uništeni sag u gradu. Ipak, otmica njegove voljene žene, nimfomanke Bunny natjerat će ga da u pomoć pozove jedinog čovjeka koji bi mu mogao pomoći da ju spasi, Dudea, budući da su otmičari najvjerovatnije isti oni koji su uništili sag.Od Lebowskog dobiva milijun dolara za otkupninu, ali Walter, koji odluči odvesti Dudea do mjesta razmjene, ima bolju ideju: umjesto novca  otmičarima će dati torbu s njegovim prljavim donjim rubljem, a novac ostaviti sebi, smatrajući da je Bunny izmislila otmicu u svoju korist. Stvari izmaknu kontroli pa Dude i Walter odluče zadržati novac u auto i odlaze na kuglanje. Po izlasku iz kuglane shvaćaju da je Dudeov auto ukraden, a s njime i aktovka s novcem. Dude prijavljuje nestanak auta i govori policajcima da se u autu nalaze kazete Creedenca i aktovka s papirima, a uslijed razgovora na sekretarici mu stiže poruka misteriozne Maude Lebowski (Julianne Moore), za koju se ispostavi da je kćer bogatog Lebowskog…


Radnja u ovom filmu zapravo i nije od (pre)velike važnosti. Bitan je humor koji je kreiran oko lika Dudea, čovjeka prema kojem bi se trebali osjećati superiornije, a ipak narator nam priču o njemu oblikuje kao legendu o heroju, idealnom čovjeku na pravom mjestu i u pravom vremenu. Coeni su i sami izjavili da su htjeli stvoriti priču sa nizom povezanih zapleta koja je na kraju nebitna, a kao predložak za scenarij korišten je roman The Big Sleep autora Raymonda Chandlera. U radnju su ubačene i nadrealne sekvence Dudeovog leta na tepihu, koja slijedi nakon što ga Maude i pomagač onesvijeste i Gutterballs sekvenca, kratki film unutar filma, čiji je tobožnji redatelj Jackie Treehorn, a povod joj je Dudeov gubitak svijesti jer mu ovaj u piće stavlja drogu. No unatoč tome što vjerodostojnost radnje i njenog razvoja Coenima nije bio prioritet, ona u svojoj svrsi vrlo dobro funkcionira, od početka do kraja. Činjenica da je radnja pokrenuta činom uriniranja po tepihu, vrijedna hvalospjeva, pa čak i unatoč tome što se radi o komediji, jer ova je u mnogočemu drugačija i bolja od većine iz žanra, što je kritika prepoznala, ali ne i veći dio publike.
Tijekom prikazivanja u kinima "Veliki Lebowski" zaradio je 17 milijuna, na uloženih 15 milijuna dolara. Ipak, s vremenom je stekao kultni status, a u Americi se svake godine održavaju festivali koji štuju lik i djelo Dudea Lebowskog. Godine 2005 utemeljena je i religija Dudeizam. Krug štovatelja i religiju, ako ih već nema, definitivno je zaslužio i lik Waltera Shobscaka odnosno John Goodman jer glumčina poput njega i ne zaslužuje ništa manje. Walter je razvedeni veteran koji još uvijek voli bivšu suprugu Cynthiu i čuva joj psa dok je na odmoru sa novim dečkom. Zbog iste žene odbacio je katoličanstvo i postao Židov, zbog čega pati njegovo kuglanje subotom. Ipak, ako netko prekrši pravila u kuglanju spreman je i na oružani sukob, pozivajući se na sve one koji su poginuli u Vijetnamu za domovinu.


Svaka, ali baš svaka scena u kojima se pojavljuje Goodman je genijalna. Činjenica da nije nominiran za Oscara za ulogu Waltera (Goodman nema niti jednu nominaciju) jedan je od propusta zbog kojih sam razočarana u Oscare. Scene  Is this your homework, Larry? i Enyoing my coffee samo su neke zbog koji vrijedi pružiti šansu Walteru odnosno "Velikom Lebowskom". Nominacija je zaobišla i Bridgesa, koji je toliko posvećen ulozi da je izabrao odjeću iz vlastitog ormara za koju je mislio da bi se uklopila u Dudeov stil. Međutim, zaobišao je metodički pristup glumi i u potpunosti izbjegao konzumaciju trave tijekom snimanja, jer je kako je i sam izjavio, želio je kroz film proći čiste glave.
Bez obzira kakvo imali mišljenje o "Velikom Lebowskom" jedno je sigurno - Dude je jedan od onih likova koji su predodređeni da postanu ikonama svijeta filma. Baš kao što narator filma na početku govori :'' Ispričat ću Vam priču o heroju ili ipak ne o heroju jer što je heroj?"  Upravo tako Dude je i prikazan. Nezaposleni sredovječni muškarac koji kroz život ide opušteno, ne opterečujući se životom po zadanim konvencijama. Popodne odmara ležeći na tepihu i slušajući kazete prvenstva u kuglanju, a navečer u kadi slušajući snimku glasanja kitova. Pije i puši travu usred dana, svakodnevno odlazi u kuglanu i ne plaća rentu za stan. U svijetu u kojem je su osnivanje obitelji i uspješna karijera prioritet, a za mnoge ljude nametnuti stil života kojemu su podlegli zbog pritiska okoline, u takvom svijetu Dude zapravo i je heroj. Živi život onako kako želi, bez obzira na to što u očima ovih drugih predstavlja samo dno društva. Istina, takvi su u stvarnosti na teret tom istom društvu, ali životna filozofija po kojoj Dude živi, na primjer je svima. Dude abides!

Autorica recenzija: Mirna Markulinčić

Nema komentara:

Objavi komentar