utorak, 18. srpnja 2017.

NESANICAREDATELJ: Christopher Nolan
GLAVNE ULOGE: Robin Williams, Al Pacino, Hilary Swank
TRAJANJE: 118 minuta
NAZIV ORIGINALA:  Insomnia
GODINA PROIZVODNJE: 2002

"Dobar policajac ne može spavati jer mu fali djelić slagalice. Loš policajac ne može spavati jer mu to savjest ne dopušta." - Ellie Burr  


“Nesanica” (“Insomnia”) je američki psihološki triler iz 2002. godine kojeg je režirao Christopher Nolan. Film je remake istoimenog norveškog djela iz 1997. godine. Ovo je jedno od Nolanovih najranijih djela, prije kojeg  je snimio samo  „Following“ i „Memento“. U „Nesanici“ je prisutna prepoznatljiva Nolanova složenost, te veliki broj detalja u radnji, ali i njegova opsjednutost snovima i poremećajima vezanim uz snove, što se kasnije potvrdilo i remek djelom „Inception“.

Film prati dvojicu iskusnih policajaca koji su pod istragom Unutrašnjih poslova, te zbog toga odlaze iz Los Angelesa na Aljasku kako bi istražili slučaj brutalnog ubojstva mlade djevojke. Will Dormer (Al Pacino) i Hap Eckhart (Martin Donovan) su u očitom sukobu jer je Hap pristao na suradnju sa predstavnicima Unutrašnjih poslova što bi moglo utjecati i na Dormera, te srušiti njegove ranije slučajeve. Film je od početka dinamičan, te nas drži u stalnom iščekivanju, a situacija se maksimalno zakomplicira kada prilikom pokušaja hvatanja osumnjičenog za ubojstvo djevojke, Dormer u magli upuca i ubije svog partnera Hapa. Da stvar bude još gora, svjedok svega toga je ubojica djevojke – Walter Finch (Robin Williams), te Dormer potajno počinje surađivati s njim kako bi nekom trećem smjestili ubojstvo djevojke i Hapa.


U filmu dominiraju lokacije snimanja koje uključuju prekrasne krajolike i prizore iz Aljaske snimljene iz ptičje perspektive. Film počinje, ali i završava sa scenom u kojoj bijela tkanina upija krv koja simbolizira Dormerov raniji slučaj u kojem je zbog nedostatka dokaza, podmetnuo krv glavnom osumnjičenom. Također, u filmu postoje vrlo zanimljive, originalne scene kao što je npr. prvi susret Dormera sa Finchom koje završava trkom na rijeci preko plutajućih balvana ili pak lov na ubojicu kod napuštene kolibe na obali rijeke gdje se ne vidi prst pred nosom od magle i vlage.
Boja koja u potpunosti dominira u filmu je bijela - zbog magle, snijega i  svjetlosti (jer dan na Aljasci traje 24 sata). Sve to su uzroci Dormerove nesanice. Al Pacino je fenomenalno odradio ulogu iskusnog, ali i umornog, iscrpljenog i odsutnog Willa Dormera koji, kako film odmiče, postaje sličniji živom mrtvacu, grubog promuklog glasa, velikim podočnjacima i otvorenim ustima u situacijama kada ne priča. Robin Williams je, također, odličan u ulozi Waltera Fincha - hladnokrvnog, proračunatog i inteligentnog ubojice. Scene i dijalozi između ove dvije glumačke legende su najveći plus filma. Posebno je upečatljiva scena razgovora na trajektu koja kasnije postaje prva asocijacija na film. Razlog svega toga možda leži u činjenici da obojica glume netipične uloge – Al Pacino ima samo par filmova u kojima glumi pozitivca („Serpico“ i „Miris žene“), dok smo Robina Williamsa navikli gledati kao pozitivca i komičara. Glumačku postavu odlično upotpunjuje Hilary Swank u ulozi lijepe i mlade policajke- početnice Ellie Burr. Uloga koja je Hilary bila odskočna daska za ulogu karijere u filmu „Djevojka od milijun dolara“. Završetak filma ostavlja nekoliko nepoznanica čija su rješenja prepuštena gledateljevoj interpretaciji. Prvo pitanje, na koje odgovor ne zna ni sam Dormer, je: Da li je Dormer namjerno usmrtio svog partnera Hapa? Drugo pitanje: Što je Ellie napravila sa Dormerovim metkom koji ga tereti za ubojstvo partnera – bacila ga u rijeku ili zadržala za daljnju istragu? I treće pitanje je: Da li ranjeni Dormer na kraju umire ili jednostavno zaspe zbog  umora uzrokovanim nesanicom?
Film je bolje prošao kod kritike koja mu daje 92% na Rotten Tomatoesu i 78 na Metacriticu, dok mu publika daje 76% na Rotten Tomatoesu, odnosno 7.2 na IMDb-ju.

AUTOR RECENZIJE: Domagoj Bencun

Nema komentara:

Objavi komentar