ponedjeljak, 3. srpnja 2017.

CARLOS
AUTORI SERIJE: Olivier Assayas, Dan Franck, Daniel Leconte
GLAVNE ULOGE: Edgar Ramirez, Alexander Scheer, Juana Acosta, Cristoph Bach
TRAJANJE: 1 sezona, 3 epizode
GODINA PROIZVODNJE: 2010

"Oružja su produžeci moga tijela." - Ilich Ramirez Sanchez "Carlos"

“Carlos” je biografska mini serija iz 2010. godine snimljena u francusko – njemačkoj koprodukciji. Sastoji se od 3 dijela od kojih svaki traje oko 2 sata, a prati život i djelovanje venecuelanskog revolucionara Ramireza Sancheza poznatijeg kao Carlos. Serija je rezultat povijesnog i novinarskog istraživanja. Zbog kontroverznih, sivih zona u Carlosovom životu , film je kombinacija fikcije i stvarnih događaja tijekom 20 godina života ozloglašenog terorista. Serijal je idealan za gledatelje koji vole djela s političkom tematikom i filmove kao što su "U ime oca", "Plačljiva igra" i "Bloody Sunday" te za ljubitelje povijesti s obzirom da je odlično prikazana situacija na Bliskom istoku, kao i pad komunističkog bloka.
Po vremenskom razdoblju koje obuhvaća i obrađuje (20 godina: od 70-ih do 90-ih godina prošlog stoljeća)  film se može usporediti sa serijom „Gangs of Wasseypur“, dok je sam koncept filma, po kombinaciji igranih i dokumentarnih scenama, sličan seriji „Narcos“.

Carlosa glumi odlični Edgar Ramirez („Bourneov ultimatum“, „Wrath of the Titans“). Glavni lik,  u tri dijela filma prolazi kroz tri različite faze života i revolucionarne borbe. U prvom dijelu, ranih 70-ih, izgleda kao hippie, skriva se po lošim, prljavim i zapuštenim mjestima koja su prekrivena naljepnicama sovjetskih vođa, Che Guevarre, Fidela Castra, srpa i čekića i ostalih bliskih obilježja. Njegov cilj je uspostava međunarodne revolucionarne organizacije, a borba za ideale je na vrhuncu o čemu svjedoči i njegov stav o Che Guevarri za čiju smrt kaže da je bespotrebna i da nikada nije ni imao šanse protiv „gringosa“ u Latinskoj Americi – upravo iz toga proizlazi njegova želja za revolucionarnim djelovanjem na međunarodnoj razini.


Drugi dio filma je definitivno i najbolji. Carlos je na vrhuncu svoje moći, izgleda kao moderni Che Guevarra sa istom frizurom i kapom, ali i nešto modernijom bradom, te sunčanim naočalama. Njegova revolucionarna međunarodna suradnja se ostvarila. U središtu radnje je operacija u kojoj  njegova organizacija PFLP (Pokret za oslobođenje Palestine) u suradnji sa njemačkim kolegama (Njemačke revolucionarne ćelije), upada na OPEC-ovu sjednicu i otima sve prisutne ministre. Cilj operacije je bio eliminirati predstavnike zemalja koje su se zalagale za povećanje embarga na naftu. Operacija nije uspješno provedena, ali su svi teroristi izvukli živu glavu. U tim trenucima na površinu su isplivali različiti stavovi o revolucionarnoj borbi glavnih junaka: Khalid (Rodney el Haddad) i Nada (Julia Hummer) su spremni žrtvovati život za izvršenje akcije, Angie (Cristoph Bach) ne želi uopće koristiti oružje osim u samoobrani, te je istovremeno borac protiv cionizma, ali i protivnik antisemitizma, dok Carlos, kao vođa operacije, ne želi žrtvovati svoj život, te pušta taoce u zamjenu za politički azil i veliku svotu novaca.
U trećem dijelu počinje Carlosov uspjeh i propast, ovisno kako gledate na to. Uspješan postaje po pitanju novaca, neuspješan u revolucionarnom smislu jer bi on trebao biti borac protiv imperijalizma i kapitalizma. Carlosova nova skupina postaje nešto poput  plaćenika i pijuna za eliminiranje političkih neprijatelja u igri velikih sila, a svoje uloge masno naplaćuje. Carlos počinje sve raskošnije živjeti: kupuje velike vile, troši mnogo novca na automobile i piće, pušta brkove i počinje nosati polo majice (u ovom dijelu filma dosta sliči Pablu Escobaru iz „Narcosa“), kasnije i odijela, te na taj način postaje savršen primjer elite protiv koje se borio.


Serija sadrži eksplicitne, vrlo realno snimljene scene seksa i nasilja, te redatelji ističe kombinacija žena i oružja. Tako može vidjeti scenu u kojoj Carlos zavodi djevojku, igrajući se bombom po njenom tijelu i licu, a ona u jednom trenutku jezik provlači kroz okidač bombe i razmišlja da ga povuče. Također, dio radnje smješten je u Jugoslaviji, tj. u Ljubljani i Postojni gdje glavni likovi nabavljaju Yugo 45 i pune ga eksplozivom za sljedeću operaciju u Francuskoj.
Film na Rotten Tomatoesu ima ocjenu 94% od strane kritike, a na Metacriticu je među 50 najboljih filmova svih vremena s ocjenom 94. Publika mu na Rotten Tomatoesu daje 85%, a na IMDb-u 7,7.

Autor recenzije: Domagoj Bencun

Nema komentara:

Objavi komentar