utorak, 25. travnja 2017.

BJEŽI !
REDATELJ: Jordan Peele
GLAVNE ULOGE: Daniel Kaluuya, Allison Williams, Catherine Keener, LiRel Howery, Bradley Whitford, Stephen Root
TRAJANJE: 104 minute
NAZIV ORIGINALA: Get Out

"Znaju li oni da sam Crnac?" - Chris


Iako je do kraja godine ostalo još puno filmskih premijera sigurno je da će na vrhu (ili barem pri samom vrhu) najisplativijih (omjer uloženog i zarađenog novca) filmova biti "Bježi !". Redateljsko- scenaristički prvijenac američkog komičara Jordana Peelea do trenutka pisanja recenzije zaradio je u svjetskim kinima 190 milijuna dolara. Impresivna zarada obzirom da je budžet filma iznosio tek pet milijuna. "Bježi !" se gotovo dva mjeseca zadržao u deset najgledanijih filmova u američkim kinima. Respektabilan podatak posebno kada se uzme u obzir da su najave odnosno traileri otkrivali da je riječ o hororu. Horori, posebno niskobudžetni poput "Bježi !", često odlično startaju, ali se ne zadržavaju pretjerano dugo u deset najgledanijih. Gledanost drastično pada u drugom i trećem tjednu prikazivanja. Dug život u deset najboljih Peelov film može zahvaliti i kritičarskim hvalospjevima. Malo je filmova u posljednje vrijeme koji su ujedinili kritiku i publiku u pozitivnom smislu poput "Bježi !".Četiri mjeseca je prošlo otkada su Chris (Daniel Kaluuya) i Rose (Allison Williams) započeli ljubavnu vezu. On je Afroamerikanac, ona je bjelkinja. Vrijeme je za novi izazov - Chris će upoznati Roseine roditelje. Par odlazi na jezero Pontaca gdje se nalazi rezidencija Williamsovim. Isprva sve izgleda normalno - Chris je srdačno primljen, izgleda da starci nemaju ništa protiv odabranice kćerkinog srca. No prve noći posjete na imanju se počinju događati bizarne stvari koje se ne uklapaju u sliku savršenog obiteljskog života....
Ako izuzmemo finale filma (otprilike posljednjih dvadesetak minuta) "Bježi !" je bliži psihološkom trileru nego hororu. Kombinacija žanrova nimalo ne umanjuje količinu neizvjesnosti i napetosti koje Peele donosi. Na površini "Bježi!" nudi rutinski zaplet (dečko upoznaje djevojčine roditelje) s detaljima za koje i jedan od protagonista filma kaže da su pravi klišej. To je tek privid kao što su i privid dobre namjere obitelji Armitage. Neizvjesnost kojom redatelj hrani gledatelja velika je i stalna. Od trenutka dolaska na obiteljsko imanje može se predvidjeti da nešto nije u redu (dovoljan je pogled na vrtlara i kućnu pomoćnicu), ali o čemu je riječ to baš i nije jednostavno otkriti. Upravo neizvjesnost i želja da se otkrije pozadina priče jedan su od glavnih aduta filma.Čitavim trajanjem kroz film se provlači pitanje rasizma. Od uvodnih scena kada se jedan od likova filma osjeća čudno u bogatom bijelom predgrađu (pogađate, riječ je o liku tamnije boje kože) preko neobaveznih razgovora o Obami i Tigeru Woodsu pa sve do finala filma. Chris se nalazi u predvorju pakla ponajviše zbog želje za zombijevskim, vječnim životom bijelih, bogatih pripadnika društva. Asimilacija je brza i efikasna - Chris je vrhunski primjerak koji će odlično poslužiti zainteresiranim kupcima. Iako tijekom raspleta Peele pomalo odustaje od rasnog pitanja (posljednjem kupcu nije bitna boja kože - Chris se našao na krivom mjestu u krivo vrijeme) poruka koju redatelj šalje više je nego jasno. Očuvanje identiteta i borba protiv asimiliranja moguća je jedino uz očuvanje vlastitih običaja, identiteta. Kako u filmu tako i u svakodnevnom životu.
Peele se poigrava percepcijom gledatelja koristeći zvukove, kameru i maštovit prikaz posljedica hipnoze. "Bježi !" je kombinacija horora i psihološkog trilera koji se ne utapa u krvi. U redu, u filmu postoje brutalne scene nasilja, ali one nisu dominatne. Ugođaj napetosti i straha stvaraju psihološke igre kojima je podvrgnut Chris te zvukovi i izgled filma. Nevjerojatno je koliko iritantno istodobno i zastrašujuće može biti struganje obične žličice po stijenkama šalice.
Glumačka ekipa filma snažno doprinosi priči i napetosti filma. U prvom planu je Daniel Kaluuya ("Sicario", izvrstan u epizodi serije "Black Mirror") kao Chris te vrlo dobra Allison Williams u ulozi Rose.
"Bježi !"je film od kojeg ne treba pobjeći. Napeta kombinacija psihološkog trilera i horora zastrašuje pričom, ali i načinom na koji je ona ispričana. Jedno od najugodnijih iznenađenja filmske 2017 godine. Ne samo zbog zarade na svjetskim kino blagajnama.

OCJENA: 9Nema komentara:

Objavi komentar