četvrtak, 16. ožujka 2017.

SKRIVENA LJEPOTA
REDATELJ: David Frankel
GLAVNE ULOGE: Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Michael Pena, Helen Mirren, Naomie Harris
TRAJANJE: 97 minuta
NAZIV ORIGINALA: Collateral Beauty


Will Smith, Edward Norton, Helen Mirren, Keira Knightley, Kate Winslet, Michael Pena... Dodjela Oskara ? Ne, mozda tako zvuči ali nije. Redatelj David Frankel okupio je izuzetnu glumačku ekipu sastavljenu od dobitnika Oskara, kao i onih s višestrukim nominacijama, samo s jednim ciljem – ispričati još jednu priču o životu. Možda ne zvuči potpuno jasno, pa krenimo.
Howard (Will Smith) je marketinški stručnjak, vlasnik uspješne agencije koji proživi veliku tragediju kada mu zbog bolesti umre 6-godišnja kćer. Dvije godine kasnije, Howard je još uvijek potpuno utučen i povučen u svoj svijet, a njegovi zaposlenici se brinu da bi agencija mogla propasti. Stoga, kada dobiju ponudu za otkup dionica, njegov najbolji prijatelj i suosnivač Whit (Edward Norton), Claire (Kate Winslet) i Simon (Michael Pena) smisle plan kako će minirati Howarda i omogućiti prodaju agencije. Naime, Howard svakog tjedna piše pisma Ljubavi, Smrti i Vremenu, a kada Whit, Claire i Simon to otkriju, odluče angažirati glumce kako bi igrali Ljubav (Keira Knightley), Smrt (Helen Mirren) i Vrijeme (Jacob Latimore). Susrete glumaca s Howardom imaju plan snimiti, glumce digitalno izbrisati sa snimke a sve kako bi uvjerili da je Howard nesposoban voditi tvrtku.       


                            
"Skrivena ljepota" je drama koja glasno kuca na vrata ljubitelja filma. Redatelj David Frankel u suradnji s piscem i producentom, Allanom Loebom, stvorio je, ponajviše zbog glumačke ekipe, jedan od najočekivanijih filmova godine. Glumačka ekipa predvođena Will Smithom (jedna od najemotivnijih uloga karijere), Edwardom Nortonom (ponovno pokazao da je njegova glumačka jednostavnost razlog gledanja svakog filma u kojem glumac nastupa), Kate Winslet i Keira Knightley te Michael Pena koji zrači pozitivom i pravom životnom vibracijom, već su u najavi privukli pažnju. Radnja filma je nešto drugačija nego obično, a tema ljubavi ispričana s drugačijeg stajališta.                                                                                                                              
Glavni lik je kroz cijeli film izjednačen sa ' sporednima ' , koji ga iz pozadine neprestano stavljaju u drugi plan. Howardov gubitak, njegova patnja pokretački je motiv, ali se kroz nju pronalaze brojni drugi problemi, same te osobe, ali i drugih osoba,  u susretu sa drugom, tamnijom stranom njihovih života, često skrivenom. Borba za opstanak posla, egzistencije, obiteljskih problema pa i samog pokušaja održavanja zdravog razuma, sve su teme koje se bitno provlače kroz film. Radi se o vrlo ambicioznom i dubokom filmu koji pokušava definirati život prikazujući teške trenutke glavnog protagonista. Otvara brojna pitanja o životu za koja ne može jasno ponuditi odgovore, ali uostalom, tko to može, tko može reći kako ispravno živjeti ?! 
Izuzetno zanimljivo, filozofski formulirano i postavljeno ' Vrijeme' , ' Ljubav ' i ' Smrt ' koju utjelovljuju glumci, prikazuju koliko su prisutni u čovjekovu životu odnosno koliko je čovjek opsjednut njima.

Film je na sebi svojstven način prikazao sveprisutne emocije, te pokazao drugačiju perspektivu tužnog. Upravo je sva ljepota ovoga filma prikazana na neobičan način, skriveno.                                                                                                                                          Otkrijte ju!  


OCJENA: 7

Autor recenzije: Ivan Džunja

DVD filma "Skrivena ljepota" možete naručiti na stranici Menart ,  https://www.facebook.com/menartfilm/

Nema komentara:

Objavi komentar