utorak, 31. siječnja 2017.

RESIDENT EVIL: KONAČNO POGLAVLJEREDATELJ: Paul W.S. Anderson
GLAVNE ULOGE: Milla Jovovich, Ali Larter, William Levy, Ruby Rose, Iain Glen
TRAJANJE: 106 minuta
NAZIV ORIGINALA: Resident Evil: The Final Chapter

"Moje ime je Alice i ovo je moja priča"

Tek što se stišala "euforija" oko "Assassin's Creeda" u kino dvorane stiglo je konačno poglavlje najdugovječnijeg filmskog serijala temeljenog na video igri. Prvi "Resident Evil" snimljen je 2002 godine i bio je, za standarde filmova temeljenih na video igrama, pristojan film. Intrigantna priča, kombinacija horora i akcije ostvarila je solidne rezultate na kino blagajnama (zarada veća od 100 milijuna dolara - budžet tridesetak milijuna) što je bio uvod u serijal dug petnaestak godina. Nastavci su slabiji od uvodnog filma, ali dok je zarade biti će i nastavaka. Zajedničko filmovima serijala su Milla Jovovich u ulozi glavne junakinje Paul W.S. Anderson filmaš koji je režirao nekoliko filmova serijala, a kada nije bio redatelj odgovoran je za scenrije ili je potpisan kao producent. Početkom prošle godine objavljeno je da će šesti film serijala biti i posljednji. U duhu najave film je dobio naslov "Konačno poglavlje".Na Zemlji je ostalo tek nekoliko tisuća preživjelih ljudi (točno 4472). Ostali su ubijeni ili pretvoreni u zombije zbog kontaminacije T virusom. Jedna od posljednjih preživjelih je i Alice. Lutajući opustošenim Washingtonom, Alice saznaje način kako bi ljudska vrsta mogla ozdraviti. Postoji anti-virus koji bi mogao izliječiti zaražene. Problem? Nalazi se u Raccoon Cityu. Alice ima 48 sati da stigne u grad i spasi čovječanstvo. Dva paklena dana za opstanak ljudske vrste...
Konačno poglavlje počinje minutama u kojima se objašnjava radnja prethodnih nastavaka. Objašnjenje dovoljno da film mogu pogledati gledatelji koji se nikada nisu susreli sa serijalom. Nakon objašnjenja što se sve u posljednjih 15 godina događalo u Resident Evil svijetu slijedi prvi Alicin obračun sa mutiranim spodobama i film kreće u očekivanom smjeru. Borba malobrojnih preživjelih protiv vojske zombija, nasilje, krv i pokušaji da se spasi svijet. Redatelj se trudi impresionirati kadrovima sukoba preživjelih i zombija snimljenih iz ptičje perspektive i cijelim trajanjem filma pokušava se konačnom poglavlju dati veće značenje od prethodnih filmova serijala upravo zbog činjenice da je film najavljen kao završna priča serijala.Akcijske scene filma prilično su neujednačene i variraju od solidnih (u nekima od njih može se prepoznati utjecaj kultnih filmova prošlosti poput Mad Maxa) do konfuznih i pretjerano nabrijanih. Glavna akcijska figura priče i dalje je Milla Jovovich koja i nakon 15 godina izgleda uvjerljivo u ulozi glavne junakinje. Milla ima stav i žestinu potrebne da se preživi u apokaliptičnom svijetu "Resident Evila".
Redatelj Anderson (ujedno i scenarist filma) veća nas na početak - u tajni podzemni laboratorij Umbrella korporacije. Nakon akcijskih scena odrađenih na površini radnja se seli u podzemlje gdje napetost dodatno hrani klaustrofobičan ugođaj. Povratak na početak te uskrsnuće za serijal važnog lika ima smisla obzirom da je riječ o konačnom obračunu. Međutim...
Finale filma odlazi u očekivanom smjeru - stvari se raspliću očekivano no sekunde prije odjave saznajemo da je završno poglavlje snimljeno s figom u džepu - ostavljen je prostor za nastavak (kojeg ne mora biti, ali za svaki slučaj se serijal može oživjeti) u slučaju dobrog rezultata na kino blagajnama. Priči je kraj, a možda ipak i nije.
"Resident Evil: Konačno poglavlje" izgleda nešto bolje od većine prethodnih filmova serijala. No konačna ocjena ne razlikuje se bitno od prethodnika - razlog za to je završetak filma.

OCJENA: 5


1 komentar: