utorak, 23. kolovoza 2016.

MECI IZNAD BROADWAYA
REDATELJ: Woody Allen
GLAVNE ULOGE: John Cusack, Chazz Palminteri, Jennifer Tilly, Mary-Louise Parker, Rob Reiner
TRAJANJE: 98 minuta
NAZIV ORIGINALA: Bullets over Broadway
GODINA PROIZVODNJE: 1994


Meci iznad Broadwaya je film koji označava sasvim novu fazu Allenove karijere - mješavina starog i novog, često ciljanje na samu komediju uz poneki (doduše kraći) društveni komentar. Nakon svojih najvećih ostvarenja 80-ih, Allen ulazi u novo deseteljeće nesigurnim korakom. Alice i Shadows and Fog su, iako zabavni, nefokusirani filmovi koji su brzo pali u zaborav. Nakon solidnog ostvarenja s Husbands and Wives dolazi nova kriza, ovaj put u Allenovom osobnom životu. O kontroverzama nećemo previše govoriti, no važno je napomenuti da je zbog toga njegov sljedeći film, iako sasvim solidan, brzo pao u zaborav. Mecima iznad Broadwaya Allen je ipak uspio popuniti rupu u svojoj karijeri te samouvjereno ući u novu fazu svoga rada.
Prva stvar koju možemo uočiti manjak je određene dubine koja zapravo i nije potrebna ovakvom filmu. Očito je da je Allen, uz sve vlastite probleme ,odlučio napraviti istinski zabavan i opuštajući film u kojem njegovi uobičajeno pesimistični pogledi gotovo da i ne postoje. John Cusack glumi polu-uspješnog, pomalo prepotentnog autora kazališnih predstava koji se sprema prvi redateljski posao. Ulazi u nevolje kada zbog neuspjeha prijašnjih ostvarenja ne može financirati predstavu. U pomoć uskaču dva važna faktora - nekoć famozna glumica koja sasvim živi u prošlosti (komična verzija Norme Desmond) i mafijaš koji će rado financirati projekt, uz uvjet da jednu od uloga ima njegova vječito iritantna i ne pretjerano inteligentna supruga. Kada se ova skupina luđaka okupi, pokreće se vremenska bomba koja može eksplodirati svakog trena. Iznenađenja dolaze, posebno kada Allen maštovito učini gangsterskog tjelohranitelja pravim autorom. Sredinom filma, kada ubojstvo postane faktor ove priče, bio sam ugodno iznenađen kada sam primjetio dosad neviđeni Allenov talent - pisanje napetog dijaloga koje na tren djeluje kao da je posuđeno iz gangsterskog filma Martina Scorseseja. Može li Allen mafijaške dijelove pretvoriti u cjelinu napisati vjerojatno nikada nećemo saznati, no možemo se poigrati s maštom dok razmišljamo o Allenovoj verziji Dobrih Momaka.


Vrijednost filma je, između ostalih, i u za Allena uobičajeno sjajnoj glumi. John Cusack i Dianne West se posebno ističu, njihova kemija na ekranu gotovo da i nema mane. Podjela uloga pomalo je iznenađujuća (Rob Reiner praktički glumi zavodnika, tako nešto se ipak ne viđa često), ali stvari izvrsno funkcioniraju. Uz pomoć glumaca Allen je uspješno, iako već standardno, stvorio gorko-slatki završetak koji prikladno sumira čitav film. Tempo filma je osvježavajuć i brz - kraj dolazi u pravo mjesto u pravo vrijeme, a Allen potvrđuje svoju redateljsku snagu koja se nažalost ne spominje toliko često.
Meci iznad Broadwaya bio je nominiran za sedam Oscara, osvojio je jedan. Film koji nipošto nije inovativan, ali je ponudio publici ono što većinom traži - zabavni bijeg od stvarnosti koji će opustiti skoro svakoga. Je li ovo bila potvrda Allenovog povratka u izvrsnu formu je samo vrijeme moglo pokazati. Sljedećih par filmova će pratiti sličnu formulu s malo doze eksperimentiranja (tko bi rekao da će Allen raditi mjuzikl), a nakon toga slijedi kratki povratak Allenovim najvećim inspiracijama o kojem ćemo uskoro govoriti opširnije.

AUTOR RECENZIJE: Filip Zekić


Nema komentara:

Objavi komentar