petak, 2. siječnja 2015.

ODRASTANJE (BOYHOOD)REDATELJ: Richard Linklater
GLAVNE ULOGE: Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Patricia Arquette, Lorelei Linklater
TRAJANJE: 165 minuta


Prije 12 godina redatelj Richard Linklater odlučio se na jedinstveni filmski projekt. Započeo je snimanje filma o odrastanju dječaka Masona. Naizgled ništa neobično; filmska povijest je prepuna filmova o djetinjstvu, odrastanju. Međutim, Masonovo odrastanje te starenje njegove obitelji i svih likova u filmu odigrava se u realnom vremenu. Snimanje filma je trajalo 12 godina i upravo toliko su pred kamerama likovi filma rasli odnosno starili. Nema maske, nema kompjuterskih efekata; likovi u filmu stare na prirodan način. Originalan, hrabar djelomično i rizičan filmski koncept. Dvanaest godina je dugačak životni, filmski period u kojem se stvari mogu zakomplicirati. Glavni glumac Ellar Colrane je u vrijeme početka snimanja bio dječak i bilo je upitno hoće li i na koji način završiti Linklaterovu srednju filmsku školu. U filmu glume i afirmirana glumačka imena Ethan Hawke i Patricia Arquette koji su cijelo vrijeme snimanja radili i na drugim projektima. Međutim, Linklater je strpljivo gradio "kockice" Masonovog odrastanja (zanimljivo bi bilo vidjeti redateljsku verziju filma ili izbačene scene; obzirom na dužinu trajanja snimanja sigurno ih je bio velik broj) i uspio projekt privesti kraju bez velikih stresova.Zamislite razbacane fotografije iz kućnog albuma koje prikazuju različita životna razdoblja (u slučaju "Odrastanje" riječ je o djetinjstvu). Svaka fotografija ima svoju priču, uspomenu na koju nas podsjeti kada ju pogledamo. Onako razbacane nisu kronološki posložene, nemaju kraj i početak; svaka je komadić života. Na sličan način Linklater je snimio film. On je sastavljen od niza epizoda, djelića Masonovog (Ellar Coltrane) djetinjstva. Masonovi roditelji su rastavljeni (glume ih Patricia Arquette i Ethan Hawke), dječak živi sa majkom i sestrom Samanthom (Lorelei Linklater). Njihovo djetinjstvo je "osuđeno" na česte selidbe, privikavanja i odvikavanja na nove majčine partnere te vikende sa ocem....
Premijeta filma , ponajviše zbog dužine snimanja i redateljevog ugleda kojeg je stekao trilogijom "Prije....", nestrpljivo iščekivana kod ljubitelja filma i kritike. Odmah nakon premijere zaredali su panegirici većine kritičara. "Epski", "Najbolji film 21 stoljeća", "Čudo od filma", "Najbolji film o odrastanju" su neki od naslova kojima je dočekan Linklaterov projekt. Je li "Odrastanje" uistinu zaslužio takve hvalospjeve ?Obzirom na trajanje od 165 minuta, film se gleda bez (pre)velikih problema. Ritam filma je ujednačen bez velikih uspona i padova. Najveći problem "Odrastanja" je upravo odrastanje malog Masona. Ono šta Linklater uspio u svojoj "Prije..." trilogiji (iznijansirani, uvjerljii prikaz odnosa muškarca i žene, njegove oscilacije i mijenje tijekom godina) nije uspio u "Odrastanju". Cijelim trajanjem filma teško se oteti dojmu da je odrastanje glavnog lika prikazano kalkulantski i vrlo proračunato. Linklater dobro pazi da ne prelazi granicu provokativnosti u stvarima koje su dio odrastanja i koje se svima događaju. Ili su se dogodile. Buđenje seksualnosti, prva seksualna iskustva, droga, alkohol, cigarete, neslaganje sa roditeljima su u motivi koji su, u većoj ili manjoj mjeri, elementi odrastanja svakog ljudskog bića. Redatelj je navedene detalje dotaknuo na vrlo mlak i površan način kako ne bi uzbuđivao publiku (ili cenzore sasvim je svejedno). Film ne prikazuje "krvava koljena", prve ozljede, svađe sa roditeljima i neslaganje sa okolinom. Nedostaju i idoli (sportski, filmski...) i uzori izvan obitelji (dečki i(li) cure iz "starije ekipe"). Nerazumijevanje, neprilagođenost ili buntovništvo klinaca su prilično "prigušeni", vjerojatno kako bi se idealiziralo djetinjstvo. U redu, problemi vezani uz Masonov odrastanje su spomenuti (nasilje u obitelji) ali na sramežljiv, gotovo skriven način. Zašto gledati ono šta se baš i ne mora. Mada to "nešto" itekako postoji i dio je odrastanja mnogobrojnih klinaca. Jučer, danas, nažalost i sutra.
Zanimljiviji lik od malog Masona je njegova majka. Ona je opipljivo životni lik koji radi greške u životu, pokušava najbolje, pada, ali uvijek se diže. Zbog sebe i svoje djece. Za razliku od djece ona kod gledatelja može izazvati empatiju. Zbog proračunatog, uljepšanog prikaza djetinjstva Mason i njegova sestra ne izazivaju previše suosjećanja kod gledatelja.
Snažan autorski pečat Linkater, između ostalih, daje i kroz promicanje političke opcije. On je, prema viđenom u filmu, Demokrat i zazire od Republikanaca. Sasvim legitimno, ali govoriti djetetu od nekih šest, sedam godina da "nikada u životu ne glasa za Busha" je previše.
Glumačku ekipu filma predvodi Patricia Arquette u ulozi majke. Uz poneki, obzirom na zahtjevnu ulogu, zanemarivi glumački propust (npr. scena u kojoj viče iz auta ispred škole) jedna od najboljih uloga američke glumice. Glavni glumac Ellar Coltrane je puno bolji u ulozi dječaka. U tinejdžerskoj dobi njegov lik odnosno njegova gluma ponekad izgleda kao da sve što se događa u njegovom životu nije njegova briga. Bez previše emocija ili glumačkih transformacija. Treba istaknuti i redateljevog ljubimca Ethana Hawkea u ulozi oca.
"Odrastanje" intrigira, impresionira svojom idejom, dužinom snimanja. Međutim, priča filma je idealizirana, nastoji se pod svaku cijenu svidjeti gledatelju. Velika je vjerojatnost  da će "Odrastanje" igrati važnu ulogu u ovogodišnjoj dodjeli "Oscara". Akademijini članovi vole vidjeti filmove u kojima su životne epizode prikazane na romantičan način.

OCJENA: 8


Nema komentara:

Objavi komentar