ponedjeljak, 14. srpnja 2014.

SABOTAŽA (SABOTAGE)

REDATELJ: David Ayer
GLAVNE ULOGE: Mireille Enos, Arnold Schwarzanegger, Sam Worthington, Josh Holloway, Terrence Howard
TRAJANJE: 109 minuta


John "Breacher" Wharton (Arnold Scwarzenegger) je zapovjednik maloj, ali vrhunski obučenoj i efikasnoj grupi agenata Agencije za borbu protiv narkotika (DEA). Zbog svojih uspjeha i iskustva u poslu John je autoritet, legenda među svojim kolegama. Svoju reputaciju je stekao u borbi protiv najokrutnijih i najmoćnijih narko-kartela. Tijekom jedne akcije postrojba odluči "posuditi" nešto novca nađenih na mjestu zločina. Deset milijuna dolara. Međutim, novac nestaje, a John i njegova ekipa postaju predmetom višemjesečne istrage. Nakon šest mjeseci istraga se obustavlja, članovi ekipe nisu više osumnjičeni. No, tek tada počinju nevolje; ubijen je Tom "Pyro" Roberts (Max Martini) jedan od članova ekipe. Istragu preuzima lokalna policajka Caroline Brentwood (Olivia Williams)....
Iako je ušao u godine kada bi čak i u Hrvatskoj mogao u mirovinu (Arnie je rođen 1947 godine) bivši guverner Kalifornije je aktivan kao u najboljim filmskim danima. Ove godine ga imamo prilike gledati u tri filma; "Sabotaži", trećem filmu iz serijala o "Plaćenicima" te krajem godine u horor-trileru "Maggie". To je tek zagrijavanje za godine koje slijede. Schwarzeneger je potvrdio nastup u nastavku "Blizanaca", "Terminatoru V" i "The Legend of Conan". Sasvim pristojan raspored za "posljednjeg akcijskog junaka".
"Sabotaža" je film redatelja i scenarista Davida Ayer. Ayer je napisao scenarije za, između ostalih, "Brze i žestoke" i "Dan obuke". Nakon uspjeha spomenutih filmova uslijedio je dobar redateljski prvijenac "Teška vremena" (Harsh Times) sa Christianom Baleom u glavnoj ulozi. Prije dvije godine Ayer je prema vlastitom scenariju režirao "Posljednju patrolu" (End of Watch), iznimno realističnu priču od dvojici policajaca koji svoju dužnost obavljaju u South Centralu, jednom od najopasnijih kvartova u Los Angelesu. Jedno od najvažnijih obilježja Ayerovih filmova je vrlo vjeran prikaz policijskog posla i "pravila ulice", bez uljepšavanja sa eksplicitnim prikazom nasilja.  "Sabotaža" je film koji sadrži prepoznatljiv Ayerov "rukopis"....

Uvodne minute filma nam prikazuju Breachera kako gleda snimku mučenja i plače. Dugo Arnie nije pustio suze na filmu. I to prave, ne one ledene kao u "Batmanu i Robinu". Neuobičajan početak obzirom na Schwarzeneggerovu filmografiju. Uvodnim minutama filma redatelj nagovještava ono šta gledatelja očekuje u idućih stotinjak minuta. Brutalne, šokantne scene filma i spoj žanrova u kojem akcija ne dominira. Iako akcijske scene nisu zanemarene "Sabotaža u jednakoj mjeri sadrži elemente trilera, krimića i "filma osveta". Breacher, koji je legenda i autoritet u svojem poslu (jednako kao što je Arnie u svojem) okružen je vrlo zanimljivom ekipom. Zaboravite korektne (i)li za potrebe gledatelja korektne i idealizirane borce protiv droge. Redatelj prikazuje prave "pse rata" koji su privatno potpuno izgorjeli. Njihova druženja izgledaju kao da su oni plaćenici kartela; droga, alkohol i neredi. Takav prikaz postrojbe ostavlja jak dojam na gledatelja, a Ayer još jednom potvđuje svoju redateljsku sposobnost da mu likovi izgledaju vrlo životnu i realistično . Obzirom na njihov posao i brutalnost članova kartela nemoguće je ostati psihički i emocionalno "neokrznut".

Breacher odnosno Arnie je u filmu okružen sa vrlo zanimljivom glumačkom ekipom. Neki od njih su poznati po ulogama u televizijskim serijama ("Okus krvi", "Nestali"), a neki po filmovima ("Bitka za Pacific", "Terminator: Spasenje"). No, najbolju ulogu u filmu je ostvarila jedna dama. Mireille Enos (tv serija "Ubojstvo", "Svjetski rat Z") je izvrsna u ulozi agentice Lizzy Murray. Lizzy je nagrižena opijatima (ironija njenog lika je da joj život uništava proizvod zbog kojega Lizzy gotovo svakodnevno riskira život) "nabrijana" i nevjerna. Sve te osobine je Mireille Enos uvjerljivo interpretirala. Dojam je da je glumica jedva dočekala ovakvu ulogu kako bi pokazala da se može glumački nositi i sa likovima kakav je Lizzy.
"Sabotaža" je film koji nije ugodan za gledanje. Ubojstva su prikazana na vrlo detaljan način, brutalna smaknuća se događaju na obje strane, ginu i civili. Nažalost to je stvarnost. Rat između narko kartela je prljav i nemilosrdan. I Ayer ga takvim prikazuje. Bez kompromisa i uljepšavanja. Završni obračun odnosno kraj film ima jasnu crtu posvete vesternima.
Ljubitelji "Komandosa" i "Istinitih laži" vjerojatno će ostati razočarani; "Sabotaža" nije akcijska razbibriga već puno kompleksniji i realniji film. Unatoč lošem rezultatu na kino blagajnama film pokazuje da Schwarzenegger još uvijek zna odabrati dobar projekt. Slijedeći na redu su zombiji sa kojima će se "posljednji akcijski junak" sukobiti krajem godine.

OCJENA: 7Nema komentara:

Objavi komentar