srijeda, 20. ožujka 2013.

CHARLIJEV SVIJET
REDATELJ:Stephen Chobsky
GLAVNE ULOGE:Logan Lerman,Emma Watson,Ezra Miller,Johnny Simmons,Dylan McDermott
TRAJANJE:98 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Perks of Being a Wallflower

"I vidim...
 taj jedan tren
 kada znaš da nisi tužna priča
 ...Živ si
 Ustaneš i vidiš svjetla na zgradama
 I slušaš pjesmu dok se voziš sa ljudima
 koje voliš najviše na svijetu...
 I u tom trenutku,kunem se..
 Mi smo beskonačni." - Charlie


Charlie (Logan Lerman) je samozatajni, povučeni tinejdžer. Prvi je dan srednje škole i već sada Charlie broji dane kada će priča završiti. Starija sestra i prijatelji koji su u višim razredima ga ne "doživljavaju"; nije se popularno družiti sa novacima. Jedina osoba sa kojom prvoga dana stupa u kontakt je profesor Andersen (Paul Rudd) koji predaje engleski. Nakon nekoliko dana Charlieju se posrećilo; upoznaje maturante Sam (Emma Watson) i Patricka (Ezra Miller). Oni prihvaćaju Charlija, upoznaju ga sa svojim društvom što će rezultirati iskrenim prijateljstvom, ljubavlju ali i otkrivanjem tajni spomenute trojke...."Charlijev svijet" je film koji autorski potpuno pripada Stephanu Chboskyom. Naime, on je pisac istoimenog romana po kojem je film napravljen, scenarist filma, i redatelj. Takav angažman jednog autora na realizaciji filma je uistinu rijetkost. Očigledno je da je Chbosky imao viziju kako bi njegova priča i likovi trebali izgledati na "velikom platnu". Vizija je rezultirala odličnim filmom.
Često sam pišući na ovom blogu kritizirao distributere zbog nebuloznih i bizarnih prijevoda naslova filmova. Ovaj puta prijevod je odlično "pogođen" i dobro je da se nije slijedilo odnosno prevodilo originalan naslov. "Wallflower" je izraz za učesnike tuluma ili sličnih okupljanja koji su na njima....Neprimjetni. Nezanimljivi. Doslovni prijevod bi otprilike glasio "Prednost kada ste neprimjetni na tulumima". To bi bio zaista čudnovat naslov; "Charlijev svijet" je jednostavniji  naslov koji puno više govori o samoj radnji filma.
"Charlijev svijet" je film o tinejdžerima, ali ne još jedan u nizu filmova o njima. Iako nije potpuno zaobišao odnosno izbjegao stereotipe i klišeje (npr.privilegirani i popularni školarci sportaši) ovaj je film pametniji i superiorniji od većine filmova iste ili sličine tematike. Likovi u filmu su drugačiji od "kolega" iz sličnih filmova; vole filozofiju, cabaret, imaju ambicije, ali su i traumatizirani, skrivaju tajne. Nisu imuni niti na redovite probleme koji javljaju u toj dobi; prva zaljubljivanja, tulumarenje, koketiranje sa drogama. Međutim Charlie, Sam i Patrick imaju i ozbiljne "probleme odrasih" čime autor zapravo želi istaknuti da tinejdžersko doba ponekad ima i teži, traumatičniji "put ka odrastanju" nego što smo navikli gledati. Likovi u filmu nisu jednodimenzionalni, te nas redatelj kroz radnju filma upoznaje sa njihovim tajnama koje će ih pratiti do kraja njihovog životnog puta. Glumačke izvedbe su briljantne. Logan Lerman je sjajan kao Charlie; njegovo odsutni izraz lica ne govori previše, ali iza njega se krije "tsunami" emocija. Ezra Miller ja također sjajan, a Emma Watson pokazuje da je sposobna glumački "preboljeti" Hermionu iz "Harry Pottera", te da se je sposobna uhvatiti u koštac sa zahtjevnim ulogama. Treba spomenuti i soundtrack filma koji se sastoji od nekoliko sjajnih pjesama ("Heroes" David Bowiea) te je sjajno "uključen" u radnju filma.
"Charliev svijet" je jedan vrlo dojmljiv i uvjerljiv film o nadi, prijateljstvu i ljubavi te načinu borbe sa traumama iz djetinjstva sa kojima se bore likovi ovoga filma. Oni su....Malo starija djeca....

OCJENA:8


Nema komentara:

Objavi komentar