srijeda, 20. veljače 2013.

THE MASTERREDATELJ:Paul Thomas Anderson
GLAVNE ULOGE:Joaquin Phoenix,Phillipe Seymour Hoffman,Amy Adams.Rami Malek
TRAJANJE:137 minuta

"I DO MANY,MANY THINGS" - Lancaster Dodd

Godine 1997 je u našim videotekama (ne današnjim "virtualnim" videotekama nego nekadašnjim sa pultom i policama) izašao prvijenac Paula Thomasa Andersona "Teška osmica". Film je privukao veliku pažnju publike zbog sjajne priče (riječ je o kockaru koji se nađe u problemima;glumi ga odlični John C.Reilly) i odlične glumačke ekipe (Samuel L.Jackson, Gwyneth Paltrow, Philip Baker Hall te redateljev ljubimac Phillipe Seymour Hoffman). Od tada Anderson reda vrijedne filmove koji se redovito "šuljaju" oko "Oscar"; od "Kralja pornića" i "Magnolie" preko komedije/drame "Punch-drunk love" (gdje je Adam Sandler pokazao da zna glumiti; samo mu treba dobar scenarij i redatelj,film nije nominiran za Oscara, ali jest za "Zlatni Globus") do "Bit će krvi" koji je 2008 godine imao osam nominacija (potvrdio dvije), ali su braća Coen sa filmom "Nema zemlje za starce" bili prejaki. Ove godine je Anderson sa "Masterom" ponovo u igri za najprestižniju filmsku nagradu; film je nominiran za najbolju glavnu i sporednu mušku ulogu, te u kategoriji najbolje sporedne ženske uloge (Amy Adams). Puno odličnih filmova i nagrada za filmaša koji ima samo 43 godine...


Drugi svjetski rat je završen. Freddie Quell (Joaquin Phoenix) je demobiliziran, te se pokušava prilagoditi civilnom životu. Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja zaposlenja, Freddie se susreće sa Lancaster Doddom (Hoffman) osnivačem pokreta,kulta zvanog "Cilj". Nakon nekoliko ubitačnih koktela Lancaster zapošljava Freddija te ga nastoji izvesti na "pravi" put....
Odmah nakon premijer "Mastera" počela su uspoređivanja glavnog junaka samoproglašenog karizmatika i njegovog vjerovanja sa scijentologijom i njenim osnivačem piscem L.Ronom Hubbardom. Scijentologija je, unatoč nekim kontroverznim metodama njenih sljedbenika, priznata kao vjerska zajednica u Americi pa tako i u Hollywoodu ima nekoliko poznatih pristaša (Tom Cruise,John Travolta,Will Smith). Iako se mogu pronaći neke poveznice Doddovog "Cilja" sa scijentologijom mišljenja sam da je Anderson prikazao "unutrašnjost" bilo kojeg pokreta gdje se njeguje kult ličnosti.
Anderson je, kao i uvijek, zanimljiv i  provokativan. Iako je prikazao Ameriku na kraju najvećeg svjetskog ratnog sukoba u povijesti, teško je ne primjetiti sličnost sa današnjom situacijom; recesija "nagriza" društvo dok se demobilizirani vojnici (danas iz Iraka) vraćaju kući. Freddie je služio u mornarici i nakon demobilizacije on je "izgubljena duša"; ne zna šta i kako dalje. Nakon njegovog susreta sa Doddom, Anderson je radnju filma fokusirao na ova dva lika. Dva različita karakterna "pola"; Freddieja koji je kaotičan,neprilagođen i nesiguran nasuprot lukavom,proračunatom manipulatoru Lancasteru. Sjajna studija psihe dvojice glavnih likova ne bi bila moguća bez briljantnih glumačkih ostvarenja. Obojica su potpuno zasluženo nominirani za Oscara. Hoffman je odličan u ulozi "karizmatika" vođe pokreta. Smiren i dominantan pred svojim "podanicima" brzo gubi živce kada netko (provokator ili neutralan pratitelj zbivanja teško je reći) počinje propitkivati moralnost i opravdanost njegovog "Cilja"(briljantan "dvoboj" Hoffmana i Christophera Evana Welcha na zabavi). Onoga trenutka kada Lancaster izgubi živce stvari preuzima Freddie. Bijesan i agresivan. Phoenix je interpretirao Freddija sa puno emocija i kreativnosti.  Njegova gluma odnosno "govor tijela" je svojevrsna kombinacija Forrest Gumpa i Raymonda "Kišnog čovjeka" Babbita. On je u Lancasteru pronašao nadu...novu obitelj i želi ju očuvati pod svaku cijenu. Osim ovog glumačkog dvoboja (u kojem je lik kojeg tumači Phoenix najčešće inferioran Hoffmanovu liku; no glumačka izvedba je "neriješena" i jedan i drugi su sjajni), Anderson vrlo suptilno prikazuje život u zajednici. Njegova kamera jest sugestivna te prikazuje "pokret" onakvim kakvim jest. Ne želi osuđivati nijednog člana zajednice. Sam redatelj je svjestan da je pitanje vjere odnosno vjerovanja osoban izbor. Pa tako ono što je nekome sveto drugome može biti bizarno i obratno. Ovisno o izboru.
Naracija odnosno pripovijedanje priče filma nije uobičajno. Redatelj niže događaje pritom ne dajući važnost kada su se oni odigrali. Puno mu je bitnije da je svaki  temeljito i uvjerljivo ispričan. Poetika nekih djelova filma je uistinu impresivna (jurnjava u pustinji,Freddie na plaži sa marincima....). Sve u svemu Anderson je potvrdio svoju reputaciju. Snimio je staromodan (sa svim superlativima koja ta riječ nosi),upečatljiv ponekad i uznemirujući film sa briljantnim glumačkim ostvarenjima.
OCJENA:9Nema komentara:

Objavi komentar