ponedjeljak, 14. siječnja 2013.

NEMOGUĆE(IMPOSSIBLE)REDATELJ:Juan Antonio Bayona
GLAVNE ULOGE:Naomi Watts,Ewan McGregor,Tom Holland,Samuel Joslin,Oaklee Pendergast,Geraldine Chaplin
TRAJANJE:105 minuta

Prirodne katastrofe su često znale biti inspiracija i izazov filmašima. Međutim, isto tako često su filmovi o katastrofama bili kvalitetom katastrofalni. Najveći problem koji se pojavljivao u većini tih filmova jest bila prekomjerna patetika, nedostatak priče te pretjerano korištenje specijalnih efekata. Posebno je to vidljivo u filmovima poput "Vulkan" sa Tommyem Lee Jonesom, "Danteov vrh" sa Pierce Brosnanom (oba tematiziraju vulkanske erupcije;prvi u gradu drugi u prirodi) te "Twisteru" film o "lovcima" na uragane u kojem su efekti, posebno zvučni bili prekomjerno,histerično upotrebljeni. Svijetli primjer i posljednji pristojni film koji sam pogledao na ovu temu (prije "Nemogućeg") jest "Oluja svih oluja" sa Georgeom Clooneyem i Markom Wahlbergom u glavnim ulogama. Mogao bi se tu "na silu" ugurati i "Pijev život" (u filmu glavni junak doživljava brodolom uslijed oluje), ali Leeyev film je puno kompleksniji i tematski raznovrsniji da bi ga se nazivalo "samo" filmom sa tematikom prirodnih katastrofa.


"Nemoguće" je prvi film koji sam pogledao a govori o stravičnoj nesreći koja se dogodila 26.prosinca 2004 godine. Tog datuma je tsunami koji je zahvatio Šri Lanku, Indoneziju, Bangladeš, Tajland i ostale zemlje Bengalskog zaljeva usmrtio oko 250 000 ljudi. Nesreća koja će se zauvijek pamtiti . Film prati obitelj (ovdje vjerojatno engleska u stvarnosti je to bila španjolska obitelj;da film je rađen po istinitoj priči!!!); otac Henry (McGregor), majka Maria (Naomi Watts) te sinovi Lucas (Tom Holland),Thomas (Samuel Joslin) te Simon (Oaklee Pendergast). Oni dolaze na odmor na Tajland gdje namjeravaju provesti Božične blagdane. Ono što će uslijediti će im zauvijek promijeniti živote...
Prije nekoliko dana komentirao sam sa jednom od vjernih pratiteljica postova na ovom blogu te istinskom filmofilkom (valjda tako glasi riječ za filmofila ljepšeg spola) filmove koje sam pogledao te kasnije recenzirao u posljednjih 15-20 dana ("Atlas oblaka","Pijev život","Hobbit","Odbjegli Django","Ubij ih nježno"). Složili smo se da su to redom,svaki na svoj način,vrlo dobri i odlični filmovi. Pitanje je samo koji će naslov "prekinuti" taj pozitivan niz. Na sreću "Nemoguće" nije taj; riječ je o još jednom "nemoguće" dobrom filmu...


Sve ono šta sam naveo kao loše o filmovima o prirodnim katastrofama u ovom filmu je napravljeno odlično. Uvodni i završni kadrovi filma su jednaki; mirna spokojna kamera iz aviona prikazuje more, netaknutu prelijepu prirodu. Kadrovi na početku filma nas sjajno "uvlače" u priču; prosječna (u redu malo više od prosječne što se financijskih mogućnosti tiče) obitelj dolazi na odmor. Razgovaraju o normalnim, obiteljskim stvarima poslu (teme koje se  ne mogu riješiti niti na odmoru) razmjenjuju poklone....i uživaju. I onda... bam!! Svi planovi, svi dotadašnji problemi nestaju i postaju nevažni. Priroda je poludjela, pokazala svoju divlju stranu i našoj obitelji ostaje borba za goli život. Prva odlična stvar jest sam prikaz razornosti tsunamija. Valovi "brišu" sve pred sobom i ostavljaju pustoš i žrtve. Redatelj sjajno režira kadrove same nesreće; oni ne traju predugo, nisu zamorni nego su žestoki,brzi i uvjerljivo nam prikazuju kako se raj na zemlji u nekoliko minuta pretvara u pakao. Na toj istoj planeti. Na istom mjestu. Pokušajmo zamisliti kako će ova tema izgledati kada s njom počne eksperimentirati neki američki redatelj kojem će na raspolaganju biti ogroman budžet. Scena udara tsunamija će trajati pola filma. Ovdje je sve napravljeno sa mjerom. Možda zato što je "Nemoguće" redateljski i financijski europski film? Vjerojatno. Radnja filma nije disperzirana,raspršena na previše likova. Bayona se "drži" obitelji (koja je u nesreći razdvojena) te kroz njihovu priču nam uvjerljivo i sa emocijom "oslikava" goleme razmjere tragedije. Cijela nesreća, panika, kaos, mrtvi i ranjeni na mjestima gdje su ljudi do prije nekoliko sati uživali u prirodnim ljepotama....sve je to prikazano na jedan potresno realističan način kroz priču o jednoj obitelji. Nekoliko riječi treba posvetiti i glumačkoj ekipi. McGregor više nije nikakvo iznenađenje; on sa svakom novom ulogom iznova dokazuje svoju vrijednost. "Nemoguće" je film koje je donio novu dimenzije za karijeru Naomi Watts. Ona je sjajno interpretirala "mater familias" te, je zasluženo nominirana za Oscara.Također u filmu briljira i Tom Holland u ulozi dječaka Lucasa. Njih dvoje su najbolji "glasovi" u sjajnom glumačkom "zboru" "Nemogućeg".
"Nemoguće" je izvanredan film o istinitoj priči koja je potresla svijet. Uvjerljiv, brutalno realan govori o žrtvovanju. ljudskoj solidarnosti i altruizmu u situaciji kada priroda pokazuje kako su čovjek i njegovo postojanje "maleni" i krhki pred njenom ružnijom,rušilačkom stranom.
OCJENA:8Nema komentara:

Objavi komentar