četvrtak, 17. svibnja 2012.

KRIJUMČARI (CONTRABAND)REDATELJ:Baltasar Kormakur
GLAVNE ULOGE:Mark Wahlberg,Kate Backinsale,Lukas Haas,Giovanni Ribisi,Jason Mitchell,Ben Foster
TRAJANJE:!02 minute

Chris Farraday (Mark Wahlberg) i njegov prijatelj Sebastian Abney (Ben Foster) su bivši krijumčari ili kako im prijatelji "tepaju" Lennon i McCartney krijumčarenja. Chris je sada obiteljski čovjek i otac dvaju sinova. Nakon šta njegov šogor Andy (Lukas Haas) "zezne" posao sa lokalnima kriminalcem Timom(Giovanni Ribisi), Chris se ponovo vraća starom poslu.Kreće u novu krijumčarsku avanturu u kojoj ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda....

Hollywood je , unatoč mnogim remakeovima i rebootovima, otvoren za nove ideje i nove ljude.U nedostatku kreativnosti,i deja ili u potrazi za što boljim komercijalnim uspjehom filma ( a najčešće kombinacija jednog i drugog) deseci su glumaca i redatelja rođenih izvan SAD-a prodefilirali filmovima snimljenim u "tvornici snova". Neki sa više, neki sa manje uspjeha. Zanimljivost "Krijumčara" je da ga je režirao islandski redatelja. Svojim radovima u islandskoj kinematografiji (Baltasar Kormakur je tamo ne samo najpoznatiji redatelj nego i vrlo popularan glumac) redatelj ovog filma je zaintrigirao i zainteresirao hollywodske moćnike. Nažalost nisam gledao niti jedan redateljev film iz njegovog "islandskog" opusa ali vjerujem da se radi o zanimljivim djelima jer Hollywood se ne događa svakome. niti slučajno. Dobro je znati da država sa nešto više od 315 000 stanovnika uz svjetski poznate rukometaše ima i svjetski poznatog redatelja. Baltasarov slučaj još jednom pokazuje kako izvrsnost i talent nemaju previše veze sa brojnosti nacije kojoj pripadamo.
Financijski je film prošao vrlo solidno (25 uloženih 70 zarađenih milijuna dolara samo u Americi).A ostalo?
Zaplet filma i nije previše originalan. Glavni junak se  vraća svojoj "grešnoj" prošlosti da bi izvukao iz problema šogora a u konačnici i svoju obitelj. Međutim. činjenicu da ideja nije najoriginalnija redatelju ne smeta da ju vrlo dobro razradi. Naime, radnja filma se odvija vrlo glatko, glavni junak je kako radnja filma odmiče u sve većim i ozbiljnijim problemima što pridonosi i napetosti cjeline. Posebnost filma je svakako prikaz i način funkcioniranja krijumčarske rute između SAD-a i Paname. Redatelj je dosta detaljno opisao način na koji krijumčari djeluju na spomenutoj ruti. Akcijske scene su vrlo dobro napravljene i potpuno su u službi same radnje. Iako likovi ponešto pate od klišeja glumačke izvedbe su vrlo korektne. Najdomljiviji je Giovanni Ribisi koji interpretira glavnog negativca, a posebno je zadovoljstvo vidjeti Kate Backinsale u malo zahtijevnijoj situaciji nego šta je ubijanje svega živog i mrtvog u "Underworld" tetralogiji. Ok, slažem se da je puno privlačnija u kožnom kostimu, ali mislim da ova glumica može i vrijedi puno više od Selene vampirske ratnice (tu nipošto ne želim podcijeniti  niti Underworld niti njenu izvedbu u tim filmovima).
Sve u svemu unatoč ponekoj mani "Krijumčari" su film koji vrijedi pogledati. Baltasar je položio prijemni u Americi i nestrpljivo čekamo njegove nove radove.
OCJENA:7


Nema komentara:

Objavi komentar