utorak, 30. svibnja 2017.

ŽIVOT DAVIDA GALEA
REDATELJ: Alan Parker
GLAVNE ULOGE: Kevin Spacey, Kate Winslet, Cleo King, Laura Linney
TRAJANJE: 130 minuta
NAZIV ORIGINALA: The Life of David Gale
GODINA PROIZVODNJE: 2003

"Smrt je dar." - David Gale


U nekoj gruboj stručnoj definiciji ideali predstavljaju nešto savršeno, idealno i potpuno, kraće rečeno, nešto neostvarivo. Međutim, ljudska, obična ili laička definicija ovisi o perspektivi samoga pojedinca, tako da možemo razlikovati 3 skupine ljudi po pitanju ideala. Prva skupina su realisti - „Ideali ne hodaju na nogama“. Druga skupina su kritičari – „Za ideale ginu budale“, a treću skupinu čine sami idealisti – „Mrijeti ti ćeš, kada počneš sam u svoje ideale sumnjati“. Kojoj god skupini pripadali, svatko od nas, svjesno ili nesvjesno, ima svoje ideale kojima u potpunosti teži ili ih u potpunosti ignorira. "Život Davida Galea" je film koji pršti idealima i koji će vas natjerati da razmišljate o njemu danima nakon gledanja, te da poštujete one ljude koji su spremni na žrtvu za svoje ideale i uvjerenja bez obzira slagali se vi s njima ili ne.
Život Davida Galea“ („Life of David Gale“) je film iz 2003. godine rađen u američkoj, britanskoj i njemačkoj koprodukciji. Redatelj ovog filmskog djela, koje mu je ujedno bilo i zadnje, ali vjerovatno i najbolje ostvarenje, je Alan Parker („Missisippi u plamenu“). Glavne likove u filmu tumače Kevin Spacey („Sedam“, „Privedite osumnjičene“, „L.A. povjerljivo“) i Kate Winslet („Titanic“, „Vječni sjaj nepobjedivog uma“), te su obje uloge odrađene u skladu s njihovom reputacijom. U sporednim ulogama odlično ih prate Laura Linney („Trumanov show“, „Mistična rijeka“, „Iskonski grijeh“) i Matt Craven. Dodatnu vrijednost filmu daje i činjenica da je ovo možda i posljednja vrhunska uloga Kevina Spaceya ukoliko ne računamo serije tj. „Kuću od karata“.


David Gale (K. Spacey) profesor je filozofije i žestoki protivnik smrtne kazne, osuđen na smrtnu kaznu zbog silovanja i ubojstva svoje prijateljice Constance (L. Linney) koja je također bila protivnica smrtne kazne. Galea, kojem je preostalo jos nekoliko dana do izvršenja kazne, u dogovoru s odvjetnikom (Leon Rippy)  posjećuje  novinarka Bitsey Bloom (K. Winslet). Ona bi trebala u nekoliko sastanaka zapisati Galeovu ispovijed, te procijeniti da li je njegova priča istinita ili ne. Odvjetnik pri tome dobija poveću svotu novaca, a novinarka zauzvrat ima sva prava na priču i njenu objavu. U početku je Bitsey dosta skeptična glede Galeove priče jer svi dokazi upućuju na njegovu krivnju, no što više vrijeme odmiče (vrijeme u ovom filmu je jako bitno) to ona polako počinje sumnjati u njegovu krivnju.
Život Davida Galea“ („Life of David Gale“) film je iz 2003. godine snimljen u američkoj, britanskoj i njemačkoj produkciji. Redatelj ovog filmskog djela, koje mu je ujedno bilo i zadnje, ali vjerovatno i najbolje ostvarenje, je Alan Parker („Missisippi u plamenu“). Glavne likove u filmu tumače Kevin Spacey („Sedam“, „Privedite osumnjičene“, „L.A. povjerljivo“) i Kate Winslet („Titanic“, „Vječni sjaj nepobjedivog uma“), te su obje uloge odrađene u skladu s njihovom reputacijom. U sporednim ulogama odlično ih prate Laura Linney („Trumanov show“, „Mistična rijeka“, „Iskonski grijeh“) i Matt Craven. Dodatnu vrijednost filmu daje i činjenica da je ovo možda i posljednja vrhunska uloga Kevina Spaceya ukoliko ne računamo serije tj. „Kuću od karata“.


David Gale (K. Spacey) je profesor filozofije i žestoki protivnik smrtne kazne, a osuđen je na pogubljenje zbog silovanja i ubojstva svoje prijateljice Constance (L. Linney) koja je također bila protivnica smrtne kazne. Galea, kojem je preostalo jos nekoliko dana do izvršenja kazne, u dogovoru sa njegovim sumnjivim odvjetnikom (Leon Rippy)  posjećuje  novinarka Bitsey Bloom (K. Winslet). Ona bi trebala u nekoliko sastanaka zapisati Galeovu ispovijed, te procijeniti da li je njegova priča istinita ili ne. Odvjetnik pri tome dobija poveću svotu novaca, a novinarka zauzvrat ima sva prava na priču i njenu objavu. U početku je Bitsey dosta skeptična glede Galeove priče jer svi dokazi upućuju na njegovu krivnju, no što više vrijeme odmiče (vrijeme je jako bitno) to ona sve više sumnja u njegovu krivnju.
Slijedi spoiler, pa vi koji imate namjeru pogledati film bolje da  zažmirite ili preskočite ovaj dio teksta. Naime, u trenutku Galeova pogubljenja, Bitsey pronalazi i otkriva javnosti snimku od (samo)ubojstva Constance.  Na snimci se vidi kako Constance guši samu sebe, i  sve montira tako da izgleda kao da je Gale počinitelj! Gale je također prisutan na snimci u ulozi snimatelja i promatrača što u potpunosti dokazuje njegovu nevinost, ali prekasno. Upravo taj nesretan kraj je vrhunac filma i bez njega bi film bio možda i prosječan, dok ovako imamo dvostruku žrtvu (Constanceino samoubojstvo i Galeovo pogubljenje) kojim su glavni likovi pokazali/dokazali svu besmislenost smrtne kazne, odnosno da postoje velike mogućnosti u osuđivanju i smaknuću nevinih ljudi. 
Kritika je bila dosta negativno nastrojena prema filmu što je dosta nepravedno i nezasluženo s obzirom na fenomenalne uloge trojca Spacey-Winslet-Linney. Moguće da je razlog toga  i političke naravi jer je to jedna od tema u Americi na kojoj se desetljećima lome koplja. Naime, dosta kritičara je zamjerilo Parkeru nedostatak argumenata protiv smrtne kazne što je malo i smiješno jer nema većeg argumenta od gubitka života nevino osuđene osobe. Na Metacriticu ocjena filma je 31, a na Rotten Tomatoesu od strane kritike 19% (?!). Kod publike, iako većini od izlaska pa sve do danas prolazi prolazi ispod radara, je prošao dosta bolje sa 7,6 na IMDb-ju i 81% na Rotten Tomatoesu.

Autor recenzije: Domagoj Bencun 

Nema komentara:

Objavi komentar