ponedjeljak, 10. listopada 2016.

CRISIS IN SIX SCENESREDATELJ I AUTOR SERIJE: Woody Allen
GLAVNE ULOGE: Woody Allen, Miley Cyrus, Elaine May, John Magaro
TRAJANJE: 6 epizoda, trajanje 25 minuta po epizodi


Uz izlazak najnovijeg Allenovog filma, dobili smo i dodatni, neočekivani projekt - njegovu mini-seriju od 6 epizoda koja predstavlja novu fazu i novi format u redateljevoj karijeri. Bilo je mnogo razloga za optimizam, no Allen je u intervjuu na festivalu u Cannesu izjavio nekoliko zanimljivosti koje su iznenadile prisutne. Seriju je prozvao katastrofičnom pogreškom i jednim od najgorih iskustava u karijeri. Ovo nije zabrinulo mnoge, budući da je Allen sklon oštrom kritiziranju vlastitih najkvalitetnijih filmova (Annie Hall i Manhattan neki su od primjera). Par mjeseci kasnije serija je izašla, a njegove izjave su bile djelomično točn. "Crisis in six scenes" nije katastrofa, ali je riječ o nepotrebnom projektu koji pokazuje i dokazuje da redatelju televizijski format nikako ne odgovara

.
Radnja je smještena u '60-te, fokusirana je na stariji bračni par koji vodi prosječan američki život, donekle zanemarujući tadašnju situaciju u društvu i državi. Sve se mijenja kada im u dom "uleti" mlada, radikalna izbjeglica od vlasti, koja se nalazi na posve suprotnom spektru čitave situacije. Nažalost, od prve minute možemo vidjeti najveći problem serije - Allenu nedostaju ideje. Sasvim je očito da je redatelj napisao kratak, ugodan i komičan film te ga je razvukao na dodatnih pola sata kako bi mogao stvoriti seriju od šest nastavaka. Razgovori su predugački, bez smisla i cilja, a radnja u prve dvije epizode posve statična. Spomenute epizode su ujedno i uvjerljivo najgore, a samo najvjerniji obožavatelji su mogli nastaviti gledati seriju, nadajući se promjeni na bolje. Treća epizoda ima par iznimno smiješnih dijaloga, radnja se napokon ubrzava, a glumci pokazuju svoju komičnu kvalitetu (iako su likovi pomalo suhoparni). Sljedeće dvije epizode nastavljaju dobar tempo i gledatelji mogu uživati u pogledanom. U završnoj epizodi Allen dostiže nivo vrhunske komedije na kakvu smo navikli od neurotičnog redatelja. Bakice planiraju radikalni napad i citiraju Mao Ce-tunga, tri bračna para se konstantno prepiru dok glavni likovi planiraju tuđe odlaske u Kubu. Nažalost, kada na kraju očekujemo veliki emotivni vrhunac i solidnu završnicu, ona se nikada ne pojavi. Serija završava vrlo naglo, djeluje iznimno lijeno te vraća osjećaj u gledatelju da je potrošio dva sata života na seriju koja ne zna što želi. Završnica podsjeća na brojne mane ovog projekta: likovi su naivno i lijeno napisani, radnja je pretanka za trajanje od dva sata, a velik dio humora je samo reciklirana verzija Allenovih prijašnjih, superiornijih komedija. Ovo bi bio solidan filmski unos sličan "Kletvi Škorpiona" ili "Hollywoodskom Svršetku", no ovako dobivamo jedan od najvećih razočaranja njegove karijere. Vjerojatno ne bi sve bilo tako loše da ne živimo u zlatnom dobu TV-industrije, koja pokazuje kvalitetu koja trenutno daleko nadmašuje onu filmsku.


Naravno, vjerni obožavatelji će i dalje moći uživati u recikliranim šalama, Allenovim neurozama i ponekim komičnim izmjenama. Redatelj je dovoljno kvalitetan da ubaci dašak šarma u seriju, a vjerojatno ćemo biti nagrađeni nečim daleko boljim sljedeće godine. Riječ je o neuspješnom eksperimentu, ali vrijedi pohvaliti trud i želju za promjenom formata. Serija koji nije ni blizu Allenovim najboljim projektima, no nije ni najgori, barem dok postoji "Upoznat ćeš Visokog, Tamnog Stranca".

OCJENA: 6

Autor recenzije: Filip Zekić

Nema komentara:

Objavi komentar